ABD'nin talebi sonrası Kosova, Sırp plakaları yasaklama kararını erteledi

ABD'nin talebi sonrası Kosova, Sırp plakaları yasaklama kararını erteledi

Kosova, Amerika Birleşik Devletleri'nin talebi üzerine Sırbistan tarafından verilen araç plakalarını yasaklama kararını 48 saat daha ertelediğini açıkladı. 

Kosova Başbakanı Albin Kurti dün gece geç saatlere kadar ABD Büyükelçisi ile anayasaya aykırı düşmeden, ama aynı zamanda da barış ve istikrarı tehlikeye sokmadan anlaşma konusunda bir yol bulmak için görüştüklerini belirtti. 

Kosova polisi salı günü yerel saatle sabah 8.00'den itibaren Sırp plakalı araçlara ceza kesmeye başlaması ve bunun 10 bin sürücüyü etkilemesi bekleniyordu. Batılı ülkeler bu uygulamanın etnik şiddeti tetiklemesinden endişe ediyor.

Plaka anlaşmazlığının sebebi ne?

Plakalarla ilgili anlaşmazlık, yaklaşık son iki yıldır Sırbistan ile daha önce kendisine bağlı bulunan ancak 2008'de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova ile arasında gerilimin tırmanmasına neden oluyordu. Kosova'nın kuzeyi Belgrad hükümetinin desteklediği Sırp azınlığa ev sahipliği yapıyor.

Kosova'da yaşayan yaklaşık 50 bin etnik Sırp kendilerini hala Sırbistan'ın bir parçası olarak görüyor. Belgrad'da Kosova'nın bağımsızlığını asla tanımayacağını belirtiyor.

Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda pazartesi günü yapılan acil toplantıdan uzlaşı çıkmamış, Brüksel bölgede şiddetin artabileceği uyarısında bulunmuştu.

Yasaklama kararı üzerine geçtiğimiz günlerde Kosova'nın kuzeyindeki Mitrovica'da 10 Sırp milletvekili, 10 savcı ve 500'den fazla polis memuru istifa etmiş, polis memurlarının yerinde AB'den gelen güvenlik güçleri göreve başlamıştı.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.