ABD'nin Türkiye'yi 'çocuk asker kullanan ülkeler' listesine eklemesine Ankara'dan tepki

ABD'nin Türkiye'yi 'çocuk asker kullanan ülkeler' listesine eklemesine Ankara'dan tepki

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine eklemesinin üzerine Ankara'dan tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine ekledi. İlk defa bir NATO müttefiki, 'çocuk asker kullanan' ülkeler listesine eklendi. Bu durumun iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginliği daha da artırma riski bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2021 İnsan Ticaret Raporu'nda (TIP), Suriye'de Beşar Esed yönetimine karşı mücadele eden ve Türkiye'nin "somut destek" verdiği Sultan Murad Tümeni'nin çocuk asker kullandığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin İnsan Ticareti Raporu'na yönelik tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Çocukların silah altına alınması konusunda Türkiye'ye sorumluluk atfeden iddiaları külliyen reddediyoruz. Türkiye, çocuk haklarının korunmasına ilişkin BM bünyesinde kabul edilenler dahil başlıca uluslararası düzenlemelere taraf olup, bu konudaki sicili tertemizdir" ifadeleri yer aldı.

Raporun açıklanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Washington'un sorunu çözmek için Ankara ile birlikte çalışmayı umduğunu söyleyerek Libya'da çocuk askerlerin kullanılmasına da atıfta bulundu.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Özellikle Türkiye ile ilgili olarak... ilk kez bir NATO üyesi çocuk askerleri önleme kanunu listesinde yer alıyor" dedi. "Saygın bir bölge lideri ve NATO üyesi olarak Türkiye, Suriye ve Libya'da çocuk askerlerin işe alınması ve kullanılması konusunu ele alma fırsatına sahip" açıklamasında bulundu.

Türkiye, Suriye'de IŞİD ve ABD destekli Kürt milislere karşı üç sınır ötesi askeri operasyon gerçekleştirdi. Ankara'nın kendi güçlerinin yanı sıra silahlı Suriyeli savaşçı grupları da kullandığı tahmin ediliyor.

Bu gruplardan bazıları, insan hakları grupları ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ayrım gözetmeksizin sivillere saldırmak, adam kaçırma ve yağma yapmakla suçlanıyor. BM Ankara'dan bu grupları dizginlemesini isterken, Türkiye iddiaları "temelsiz" olarak nitelendirerek reddediyor.

Türkiye'ye kısıtlama gelebilir

Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda bulunan ülkeler, ABD'nin belirli güvenlik yardımları ve askeri teçhizatların ticari ruhsatlandırılması konusunda, başkanlık muafiyeti olmaksızın kısıtlamalara tabi tutuluyor.

Herhangi bir kısıtlamanın Türkiye'ye otomatik olarak uygulanıp uygulanmayacağı henüz belli değil. Fakat Ankara'nın raporda bulunması iki ülke arasında devam eden Afganistan'ın Kabil Havaalanı müzakerelerini olumsuz etkileyebilir.

Bununla birlikte Price, iki konunun muhtemelen bağlantılı olmayacağını söyleyerek, "Raporu Afganistan veya başka herhangi bir ortak çıkar alanı bağlamında Türkiye ile yaptığımız yapıcı tartışmalarla ilişkilendirmek istemem" dedi.

Türkiye, NATO'nun çekilmesinin ardından Hamid Karzai Havaalanı'nı korumayı ve işletmeyi teklif etti ve ABD ile misyon için lojistik ve mali destek konusunda görüşmelerde bulunuyor.

Dışişleri’nden ABD’ye ‘çocuk asker raporu’ tepkisi

ABD'nin 2021 yılı İnsan Ticareti Raporu'na Türkiye'den sert tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Asılsız varsayımlara dayanarak Türkiye'nin çabalarını gölgeleyecek ithamlarda bulunulması esefle karşılanmıştır. Böylesine temelsiz ithamlarda bulunması vahimdir ve asla kabul edilemez" denildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklama şöyle:

"ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2021 yılı İnsan Ticareti Raporu'nda ülkemizin insan ticaretiyle mücadelesini artırdığı teyit edilmektedir. Buna rağmen, güvenirliliği şüpheli, bir takım STK raporlarındaki iddialara yer verilerek, asılsız varsayımlara dayanarak Türkiye'nin çabalarını gölgeleyecek ithamlarda bulunulması esefle karşılanmıştır.

Türkiye, insan ticareti suçunun önlenmesi, suçluların cezalandırılması ve suç mağdurlarının korunması için her türlü çabayı göstermektedir. "Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye" vizyonuyla hazırlanan, Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayınlanan, insan ticareti ile etkili mücadeleyi de hedef alan "İnsan Hakları Eylem Planı", kararlılığımızın açık bir göstergesidir.

Öte yandan, çocukların silah altına alınması konusunda Türkiye'ye sorumluluk atfeden iddiaları külliyen reddediyoruz. Türkiye, çocuk haklarının korunmasına ilişkin BM bünyesinde kabul edilenler dahil başlıca uluslararası düzenlemelere taraf olup, bu konudaki sicili tertemizdir.

Suriye ve Irak'taki terör eylemlerinde çocukları zorla silah altına alan PKK-PYD-YPG terör örgütüne silah yardımı dahil aleni destek veren ABD'nin, Türkiye'ye böyle bir iftirada bulunması çifte standart ve iki yüzlülüğün en çarpıcı örneğidir.

Terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde "Suriye Demokratik Güçleri"nin Suriye'de çocukların zorla silah altına alınması, kaçırılması, özgürlükten mahrum bırakılması, okulların askeri amaçlarla kullanılması gibi birçok ihlal ve ağır suç işlediği, BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba'nın 21 Haziran 2021 tarihli raporuyla da sabittir. Buna rağmen, raporda bu örgüte atıf yapılmaması da ayrı bir garabettir.

ABD'nin Suriye'de ortaklık yaptığı, eğitim ve silah verdiği, sadece Suriye'de değil, Irak'ın Mahmur ve Sincar gibi bölgeleri dahil bir çok yerinde çocukları kaçıran ve ellerine silah veren bu ayrılıkçı terör örgütünün işlediği ağır suçları görmezden gelirken bir çok bölgesel konuda yakın eşgüdüm içinde bulunduğu müttefiki Türkiye'ye böylesine temelsiz ithamlarda bulunması vahim bir çelişkidir ve asla kabul edilemez.

Türkiye, taraf olduğu sözleşmelere bağlı olarak, insan ticareti suçunu önlemek için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da çabalarını kararlılıkla sürdürecektir."

Kaynak: Euronews, Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.