Abdullah Gül konuştu: Mutlak otorite sürdürülemez

Abdullah Gül konuştu: Mutlak otorite sürdürülemez

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen gelişmekte olan 8 ülkenin iş birliğiyle kurulan D-8'in 22'nci yıl dönümü etkinliğinde konuşan 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül öz eleştiride bulunulması gerektiğini belirtti.

İstanbul'da düzenlenen gelişmekte olan 8 ülkenin iş birliğiyle kurulan D-8'in 22'nci yıl dönümü etkinliğinde konuşan 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Mutlak yönetimlerde mutlak hakim olan, mutlak otoritenin sürdürülebilirliği söz konusu değildir" dedi.

Saadet Partisi'nin düzenlediği toplantıda D-8 teşkilatının Necmettin Erbakan'ın girişimleri sayesinde kurulduğunu hatırlatan Gül, "O günden bugüne baktığımızda mutlaka güzel gelişmeler de olmuştur. Ama topyekun bir muhasebe yaptığınızda maalesef acıların çok daha arttığını, yıkımların çok daha çoğaldığını özellikle kendi dünyamızda çok açık bir şekilde göreceğiz. Eğer, diyalog, uzlaşı ve barış tesis edilmiş olsaydı bu acılar çekilmezdi. Bütün insanlık ve siyasi tarih şunu göstermiştir ki; mutlak yönetimlerde mutlak hakim olan, mutlak otoritenin sürdürülebilirliği söz konusu değildir. Mutlak hakimiyet sadece Allah’a mahsustur. Dolayısıyla bunda ısrar edildiği süre içerisinde çıkar çatışmaları kaçınılmaz ve bu çatışmalar bütün bölgeleri alevler içerisinde bırakıp bütün acıları insanlara çektirir." şeklinde konuştu.

Abdullah Gül, konuşmasının devamında D-8 ülkelerinin dayanışma içinde olması gerektiğini vurguladı. Silahların ve savunma mekanizmalarının tek başına bir ülkenin etkisini artıramayacağını söyleyen Gül, "Önce kendi ülkelerimizi sağlam yapmamız gerekir. Kendi ülkelerimizin sağlamlığı da muhakkak ki huzur, mutluluk ve ekonomik refahtan geçiyor. Bunun yolu da medeni bir şekilde demokrasi ve hukuk standartlarının yükseltilmesi, insan hakları meselelerinin halledilmesi ile açık-şeffaf rekabet ortamlarının oluşturulmasından geçiyor." dedi.

"D-8 Serbest Bölgesi hayata geçirilebilir"

Etkinlikte konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise AB Serbest Bölgesi’ni örnek göstererek, D-8 Serbest Bölgesi’nin de hayata geçirilebileceğini söyledi.

Karamollaoğlu, "Üzülerek ifade etmeliyim ki D-8’ler, kurucusu olan ülkeler tarafından gerekli ve yeterli itibar gösterilmediği için, bugün içinde bulunduğumuz dünyada etkisini gösterememektedir." ifadelerini kullandı.

Gelişen 8 Ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) topluluğunun kurulmasına yönelik olarak ilk adım, Türkiye'nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı" oluşturulmuştu.

Bu konferansın ardından gerçekleştirilen hazırlık çalışmaları sonrasında 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da yapılan zirve ile D-8'in kuruluşu resmen ilan edilmişti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.