Abdulmecid Zindani kimdir?

Abdulmecid Zindani kimdir?

Abdulmecid Zindani kimdir?

Abdulmecid Zindani Müslüman Kardeşlerin Yemen lideri olarak görülen, 1990-2014 döneminde Yemen'de önemli siyasi ve eğitim faaliyetlerinde bulunan, halen Türkiye'de sürgünde yaşayan Yemenli önemli bir figürdü.

Abdulmecid Zindani 1942'de Kuzey Yemen olarak da bilinen Yemen Mütevekkili Krallığı'na bağlı İbb şehrinde doğdu. Krallıkta nüfusça Şii Zeydiler çoğunluğu, Zindani gibi Sünniler ise azınlığı oluşturmaktaydı.

Lise öğrenimini, dönemin Arap kültürü merkezi olan Mısır'ın başkenti Kahire'de gördü. Ardından Kahire'deki Ayn Şem Üniversitesi'nde kimya ve İslami ilimler eğitimi aldı.

1962'de Kuzey Yemen'de cumhuriyetçiler ve kraliyetçiler arasında iç savaş başladı. Zindani henüz 20 yaşında olmasına rağmen aynı sene iki tarafı barıştırmak üzere kurulan heyette yer aldı.

Müslüman Kardeşler ile tanışması

Zindani, Müslüman Kardeşler ile Mısır'da tanıştı. 1965'te Mısır'da Müslüman Kardeşlere yönelik toplu tutuklama kampanyasında Zindani de tutuklandı ancak ertesi sene serbest bırakıldı. Zindani bunun üzerine Mısır'ı terk ederek 1966'da Yemen'in Aden şehrine, oradan da 1967'de Suudi Arabistan'a yerleşti.

Zindani, 1980'li yıllarda Afganistan'daki savaşa gönüllü olarak katıldı.

Islah Partisi dönemi

1990'da Kuzey ve Güney Yemen'in birleşmesi üzerine Abdulmecid Zindani Yemen'e dönerek başkent Sana'ya yerleşti ve daha sonra Müslüman Kardeşler'in Yemen kolu sayılacak olan Islah Partisi'ni kurdu.

Islah Partisi Yemen'de gerçekleştirilen 1993'teki meclis seçimlerinde üçüncü, 1997 ve 2003'te gerçekleştirilen meclis seçimlerinde ise ikinci sırada yer aldı. Üç seçimin de ardından Islah Partisi muhalefette kaldı. Yemen'de 2003'ten sonra meclis seçimleri gerçekleştirilemedi.

Abdulmecid Zindani 1993'te Sana'da İman Üniversitesi'ni kurdu. Bu üniversitede 2010 itibariyle 6 bin öğrenci eğitim görmekteydi. Zindani, 2008'de İman Üniversitesi'nde AIDS'in tedavi yolunun keşfedildiğini açıkladı.

Enver el Evlaki ve Ömer Faruk Abdulmuttalib gibi bu üniversitenin akademik kadrosunda veya öğrencileri arasında yer alan isimlerin El Kaide ile bağlantılarının olduğunun iddia edilmesi, Zindani'nin yine Yemen kökenli olan Usame bin Ladin ile bağlantılı olduğu iddiaları, 1980'li yıllarda Afganistan savaşına katılması gibi faktörlerin birleşmesiyle ABD tarafından "El Kaide şüphelisi" ilan edilmiştir.

ABD, Zindani hakkında 2004'te "terör yaptırımı" kararı almıştır.

ABD'ye karşı cihat çağrısı

2010'da Güney Yemen'de El Kaide varlığının artması ve ABD'nin Yemen'e asker gönderebileceğini açıklaması üzerine Zindani, ABD askerlerinin Yemen'e ulaşması durumunda ABD'ye karşı cihat çağrısında bulunacağını belirtmiştir.

Zindani 2011'de Yemen'de başlayan protestolarda iktidar ve muhalefet arasında arabuluculuğa başlamış ancak Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in protestocuların üzerine ordu birliklerini göndereceğini öğrenince devrime açık destek vermiştir.

Zindani, "Arap Baharı" olarak isimlendirilen halk kitlelerinin barışçıl gösterilerine genel desteğini sunmuştur.

2014'te İran destekli Husilerin Yemen'in başkenti Sana'yı ele geçirmesi üzerine, Husilerle düşmanca sayılabilecek ilişkileri olan Zindani Sana'dan ayrılmıştır.

Husiler İman Üniversitesi'ne el koyup bu üniversiteyi kapatmıştır. Suudi Arabistan'a yerleşen Zindani 2017'de bu ülkede başlatılan Müslüman Kardeşler karşıtı kampanya kapsamında ev hapsine alınmıştır.

Kasım 2020'de Suudi Arabistan, Zindani'nin ev hapsine son vererek Türkiye'ye geçmesine müsaade etmiştir.

Yaklaşık 4 yıl Türkiye'de yaşayan Zindani, 22 Nisan 2024 günü İstanbul'da vefat etti.

Abdulmecid Zindani'nin bazıları Türkçeye de çevrilen çeşitli kitapları bulunmaktadır.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum