Afganistan barış görüşmeleri: Taliban 'İslam Şeriatında' ısrarcı

Afganistan barış görüşmeleri: Taliban 'İslam Şeriatında' ısrarcı

Katar'da devam eden Afganlar arası barış görüşmelerinde taraflar arasında belirgin anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Katar'da devam eden Afganlar arası barış görüşmelerinde taraflar arasında belirgin anlaşmazlıklar yaşanıyor.

12 Eylül'de başlayan görüşmelerde Taliban ve Kabil hükümeti heyetleri arasında ön görüşmeler devam ederken, hatrı sayılır bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Taraflar arasındaki gündemi belirlemek için yapılan görüşmelerde, belirli konularda ihtilaflar yaşandığı bildiriliyor.

Taliban, görüşmelerde ön şart olarak Hanefi fıkhının ihtilaflarda esas alınmasını savunuyor. Hükümet tarafı ise henüz bu konuyu onaylamış değil.

Diğer hukuk sistemlerinin de görüşmelerde geçerli olması gerektiği hükümet tarafından öne sürülen bir talep. Öte yandan, Şii, Hindu ve Sih gibi azınlıkların durumu da bir başka ihtilaf konusu. Taliban, azınlık haklarının tanınmasını ancak bunların İslam şeriatı dahilinde belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Genel anlaşmazlıklar İslami konularda

Taliban, terminoloji konusunda da şartlar ileri sürüyor. Kabil hükümetinin "sosyal adalet" kavramını "İslami adalet" olarak değiştirmek isteyen Taliban, aynı zamanda devam eden savaşı "cihat" olarak nitelemekte ısrarcı.

Afganistan'da artan çatışmalar, Kabil hükümeti yetkililerinin Taliban karşıtı açıklamaları ve ABD-Taliban arasındaki Doha Anlaşması da, müzakerelerde tartışılan diğer konular arasında.

Ön görüşmelerde konsensüs sağlanması halinde, taraflar arasında ana müzakerelere geçilecek.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.