Afganistan ile ABD arasında yaptırımların kalkmasına dair görüşmeler sürüyor

Afganistan ile ABD arasında yaptırımların kalkmasına dair görüşmeler sürüyor

ABD'nin Afganistan Merkez Bankası'nın dondurulan varlıklarının ülkedeki İslam Emirliği yönetimi tarafından kullanılmaması için güven fonu mekanizması oluşturmak istediği biliniyor.

ABD'li yetkililerin Taliban'ın ülkeyi devralmasından sonra Washginton yönetimince dondurulan Afganistan Merkez Bankası'na ait milyarlarca dolarlık döviz rezervinin serbest bırakılması konusunda rezervlerin öncelikle bir güven fonuna aktarılmasına dair, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin yetkilileriyle görüşmelerde bulundukları bildirildi.

Reuters'ın haberine göre, görüşmeler Afganistan'daki mevcut insani ve ekonomik krizi hafifletmek amacıyla gerçekleşti.

Ancak haberde tarafların rezervlerin son durumuna ilişkin taleplerinin bu konuda bir sonuca varılması önünde engeller oluşturduğu ifade edildi.

ABD'nin iadesi halinde rezervler üzerinde güven fonunun üçüncü şahıslarca kontrol edilmesi yönündeki teklif, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi yetkililerince reddedildi. Öte yandan yönetimin güven fonu mekanizması teklifini geri çevirmediği belirtildi.

İslam Emirliği yönetiminin ayrıca Merkez Bankası'ndaki yetkililerin görevden alınması yönündeki ABD teklifini reddettiği aktarıldı. ABD söz konusu yetkililere yaptırım uygulamıştı.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Washington yönetiminin güven fonu mekanizmasının oluşturulması konusunda İsviçre ile görüştüğünü kaydetti.

Güven fonu mekanizmasının işlev hale gelmesi durumunda rezervlerin eski Kabil yönetimi döneminde kurulan Afganistan Yeniden İnşası Güven Fonu'na aktarılabileceği öne sürülüyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.