Afganistan: Yeni başbakanın BM'ye 1999 yılında verdiği Bin Ladin cevabı tekrar gündemde

Afganistan: Yeni başbakanın BM'ye 1999 yılında verdiği Bin Ladin cevabı tekrar gündemde

Afganistan'ın yeni başbakanı ve Taliban liderlerinden Molla Muhammed Hasan Ahund'un BM'nin 1999'da Usame bin Ladin'in teslim edilmesi çağrısına yönelik ret cevabı halen basının arşivlerinde bulunuyor.

Taliban'ın yeni açıkladığı hükümetinde başbakanlık makamında bulunan Molla Muhammed Hasan Ahund'un (1954-) Taliban'ın iktidarda olduğu 1999 yılında Afganistan İslam Emirliği'nin dışişleri bakanıyken yaptığı bir açıklamada Usame bin Ladin'den (1957-2011) vazgeçmeyeceklerini belirtmesi halen basının arşivlerinde bulunuyor.

Los Angeles Times'ın 17 Ekim 1999 tarihli bir haberine göre Birleşmiş Milletlerin Taliban'a Afganistan'da yaşayan Usame bin Ladin'in teslim edilmesi çağrısına dönemin Dışişleri Bakanı olan Molla Muhammed Hasan Ahund "Usame'yi bize ne teklif ederlerse etsinler teslim etmeyeceğiz." cevabını verdi.

Ambargo uygulandı

Birleşmiş Milletler Taliban'ın Usame bin Ladin'i teslim etmeyip himaye etmeye devam etmesi üzerine Kasım 1999'da Afganistan'a ambargo koydu. Bu ambargo Afganistan'ın savaştan çıkmış zor durumdaki ekonomisinin toparlanmasına darbe vurduğu gibi Afganistan'a yönelik yardım faaliyetlerini de zorlaştırmıştı.

Yine Kasım 1999'daki BM'nin Afganistan'a yönelik kararlarında Molla Ömer başta olmak üzere Taliban liderlerine kişisel yaptırımlar konmuştu. Yaptırım konan isimlerden biri de Molla Muhammed Hasan Ahund'du.

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından da ABD, Taliban'ın Usame bin Ladin'i kendilerine teslim etmediği iddiasıyla Afganistan'ı işgal etmişti. Taliban ABD'nin iade talebini kabul etmemiş, Usame bin Ladin'in ancak, saldırılardan sorumlu olduğuna dair delil getirilirse, Müslümanlarca İslami bir mahkemede yargılanabileceğini belirtmişti.

Molla Muhammed Hasan Ahund

Afganistan'ın yeni başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund, Taliban'ın iktidarda olduğu 1996-2001 döneminde kesintisiz olarak Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı makamında bulunmaktaydı.

1954, Kandahar, Argandab doğumlu bir Peştun olan Ahund, bölgede ve Pakistan içerisinde dini eğitim aldı.

Sovyetlere karşı savaşa katılan Ahund, Hizb-i İslami Halis içerisinde faaliyet gösterdi. Bu yıllarda Taliban kurucusu Molla Ömer ile yakın bir arkadaşlık kurdu. Molla Muhammed Hasan Ahund'un Taliban'ın askeri kanadından çok ilmi kanadında yer aldığı, çeşitli İslami eserleri bulunduğu belirtiliyor.

Molla Muhammed Hasan Ahund'un, Afganistan'da Dürrani İmparatorluğu'nu kuran 1747-1772'de Afganistan'ı yöneten Ahmed Şah Dürrani'nin soyundan geldiği belirtilmektedir.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum