Afganistan'da 4 yıl içinde en az 9 helikopter düştü

Afganistan'da 4 yıl içinde en az 9 helikopter düştü

Kabil hükümetinin açıkladığı rakamlara göre, Afganistan'da son 4 yıl içinde yerel kuvvetlere ait en az 9 helikopter düşürüldü.

ABD destekli Kabil hükümetine bağı Savunma Bakanlığı, yerli orduya ait en az dokuz helikopterin son dört sene içinde düştüğünü veya düşürüldüğünü söyledi. Neden olarak ise teknik arızalar ve Taliban saldırıları gösterildi.

Kabil hükümetine bağı hava kuvvetlerinin son dört sene içinde en az 9 helikopter kaybetmesi ABD tarafından desteklenen yerel ordu güçleri için hem askeri hem de mali anlamda büyük kayıp anlamına geliyor.

Kabil hükümeti Savunma Bakanlığı Sözcüsü Gafur Cavid yaptığı açıklamada, “Halen devam etmekte olan savaşın faturası çok ağır, bir helikopter düştüğünde haliyle para kaybetmiş oluyorsunuz” dedi.

Söz konusu helikopterler, Kabil, Farah, Herat, Badghis, Gazni, Kunduz ve Faryab’da düştü.

Son olarak geçtiğimiz gün Farah’ın batısında düşen bir askeri helikopterdeki (Mi-17 tipi) biri rütbeli beş personel ölmüştü. Kabil hükümeti düşen bu helikopter için "sert iniş" açıklaması yapmış olsa da, Taliban helikopterin kendileri tarafından açılan ateşle düşürüldüğünü öne sürdü.

ABD destekli hükümete bağlı Savunma Bakanı ise helikopterin düşmesi ile alakalı başlatılan soruşturmanın devam ettiğini, helikopterin düşmesine neyin yol açtığını henüz bilmediklerini söyledi.

Ancak birçok analist ve araştırmacı Afganistan genelinde helikopterlerin Taliban saldırılarından korunmak için yeterli teknik donanıma sahip olmadığını, bu helikopterin de Taliban tarafından düşürülmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Bugün itibariyle Afgan Hava Kuvvetleri bünyesinde 40 adet Rus yapımı Mi-17 ve birkaç tane de Amerikan Black Hawk bulunuyor. Rus yapımı helikopterler daha çok askerlerin ve mühimmatın taşınması gibi geri görevlerde kullanılıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.