Kabil hükümeti Ağustos ayında en az 500 asker kaybetti

Kabil hükümeti Ağustos ayında en az 500 asker kaybetti

Resmi kaynaklara göre Kabil hükümeti, Ağustos ayında düzenlenen saldırılarda en az 500 askerini yitirdi.

Kabil hükümeti Savunma Bakanı Tarık Şah Behrami “Geçen ay ülke çapında en az 21 operayon düzenlendi. 2270 düşman öldürüldü, 1224 tanesi de yaralandı, 44 düşman da gözaltına alındı. Ne yazik ki, bu operasyonlarda 513 ulusal ordu mensubunu kaybettik, 718 kişi de yaralandı ve büyük bir darbe almış olduk” dedi.

Kabil hükümeti yetkililerinin genellikle Taliban'a verdirdikleri kayıplara dair rakamları çelişkili olduğu biliniyor. Bağımsız kaynaklar da kayıplar konusunda Kabil hükümetinin doğrulamıyor ve 'güvensiz' olarak nitelendiriyor. Ancak kendi askeri kayıplarına dair ifadeleri önemli bir itiraf niteliğinde.

İçişleri Bakanı Veis Ahmet Barmak, meclisteki temsilcilere sunduğu raporda "ABD ile imzalanan Ortak Güvenlik Anlaşması'na (BSA) karşı olan komşu devletlerin Afganistan’ı daha da güvensiz bir hale getirmek için ülkeye daha fazla terörist soktuğunu" iddia etti ve “ABD ile imzalanan güvenlik anlaşması düşmanların hareketlerini artırdı. Bu anlaşma onların çıkarına değil ve bu yüzden Afganistan’ın iç işlerine yaptıkları müdahaleyi artırdılar” dedi.

Temsilciler ise ülkedeki güvenlik durumunu eleştirerek, "terörist gruplara karşı savaş stratejisinin değiştirilmesi gerektiğini" söylediler.

Meclis bünyesindeki iç güvenlik komisyonu başkanı Muhammed Haşim Alkozay “Savaş birçok bölgede kızıştı. Muhalifler ülkenin çoğunu ele geçirdi ve askerlerimiz her gün ölüyor” dedi.

Meclis temsilcisi Zalmay Zabuli de “Güvenlik yetkilileri başarısız oldu ve Afganistan çok kötü bir duruma düştü. ABD ile yapılan güvenlik anlaşmasının neden hala hayata geçirilmediğinin gerçek sebeplerini bize açıklayın” dedi.

Üst düzey güvenlik yetkilileri ülkede artan güvensizlik ortamı ve askeri kayıplar hakkında bilgi vermeleri için meclise çağrıldı.

Taliban, bu yıl ilan ettiği bahar saldırıları kapsamında ülkenin birçok bölgesinde etkinliğini artırmış durumda. Bu saldırılar Kabil hükümetinin mevcut güvenlik durumuna dair tartışmaları daha da alevlendiriyor.

Kaynak: Ariana News, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.