Afganistan'da 400 özel Taliban mahkumu serbest bırakılıyor

Afganistan'da 400 özel Taliban mahkumu serbest bırakılıyor

Afganistan'da Taliban'ın talep ettiği özel mahkumların serbest bırakılacağı bildirildi.

Afganistan'da Taliban ile ABD arasındaki anlaşmanın en önemli şartlarından biri olan, Kabil hükümetiyle Taliban arasında esir takası sürecinde sona gelindi.

Başkent Kabil'de geçtiğimiz gün 3 binin üzerinde davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen Büyük Şura'dan (Loya Cirga) Taliban'ın istediği özel mahkumların serbest bırakılması kararı çıktı.

Şura sonunda açıklama yapan meclis üyesi Atife Tayyib, "Barış görüşmelerinin önündeki engeli kaldırmak, kan dökülmesini engellemek ve halkın barışı için Loya Cirga, Taliban tarafından talep edilen 400 mahkumun tahliyesine karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

Serbest bırakılacak Taliban mensuplarının 150'si idam mahkumlarından oluşuyor.

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada kararı, "iyi ve olumlu bir adım" olarak nitelendirdi.

Taliban ile Kabil hükümeti arasındaki esir takası

Geçtiğimiz Şubat ayından Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile ABD tarafı arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kabil hükümeti 5000 Taliban mahkumunu serbest bırakacak, Taliban ise buna karşılık olarak 1000 Kabil hükümeti güvenlik personeli ve çalışanını serbest bırakacaktı.

Suheyl Şahin tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Taliban'ın taahhüt ettiği üzere bin Kabil hükümeti personelini serbest bırakma sürecini tamamladığını ifade etmişti.

Kabil hükümetinin 400 Taliban mahkumunu serbest bırakmasıyla 5 bin mahkumun serbest bırakılma taahhüdünün tamamlanacağı ifade ediliyor.

Esir takası sürecinin sonunda Afganistan'da Taliban ile Afganlar arası görüşmeler başlayacak.

Kaynak: Mepa News

tlgrm.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.