'Afganlar arası barış görüşmeleri 16 Ağustos'ta başlayacak'

'Afganlar arası barış görüşmeleri 16 Ağustos'ta başlayacak'

Afganistan'da Afgan tarafların katılacağı barış görüşmelerinin 16 Ağustos tarihinde başlayacağı belirtiliyor.

Afganistan'da barış sürecinin ön şartı olan esir takasının tamamlanması için gerekli adımlar atılırken, Afganlar arası barış görüşmelerinin de kısa bir süre içerisinde başlayacağı belirtildi.

Kabil hükümeti, son 400 Taliban mahkumunun serbest kalmasını görüşmek için danışma şurası olarak bilinen 'Loya Cirga'yı toplamış, görüşmelerde mahkumların serbest kalması kararı çıkmıştı.

Şura sonunda açıklama yapan meclis üyesi Atife Tayyib, "Barış görüşmelerinin önündeki engeli kaldırmak, kan dökülmesini engellemek ve halkın barışı için Loya Cirga, Taliban tarafından talep edilen 400 mahkumun tahliyesine karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada kararı, "iyi ve olumlu bir adım" olarak nitelendirdi.

"Görüşmeler 16 Ağustos'ta başlıyor"

Esir takasının sona ermesiyle beraber, Afganistan'da barışın en önemli adımlarından olan, Afganlar arası görüşmelere geçileceği belirtiliyor.

Afganistan merkezli RTA'nın yerel kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, Afganlar arası görüşmelerin 16 Ağustos tarihinde başlaması planlanıyor.

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin geçtiğimiz gün BBC Peştu'ya yaptığı açıklamada, esir takası tamamlandıktan sonra bir hafta içerisinde görüşmelere başlamaya hazır olduklarını ifade etmişti.

Afganlar arası görüşmeler

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde Katar'ın başkenti Doha'da imzalanan anlaşma uyarınca, esir takasının bitmesi ve Afganlar arası görüşmelerin başlangıcı için öngörülen tarih 10 Mart 2020'ydi. Kabil hükümetinin esirlerin serbest bırakılması sürecini geciktirmesi, barış görüşmeleri de yaklaşık 5 ay geç başlamış oldu.

Doha Anlaşması kapsamında Afganlar arası görüşmelerde:

- Afganistan'da kalıcı ve kapsayıcı bir ateşkes

- Ülkenin geleceğine dair bir yol haritası

- Ateşkese ve siyasi sürece dair uygulaması mekanizmaları

müzakere edilecek.

Görüşmelere, başta Taliban ve Kabil hükümeti olmak üzere Afganistan genelinde çeşitli siyasi, dini ve sosyal oluşumların iştirak etmesi bekleniyor.

Taliban'a yönelik ABD yaptırımları kalkacak

Doha Anlaşması kapsamında ABD'nin bir diğer taahhüdü de, Taliban'a yönelik yaptırımların kaldırılmasıydı.

ABD, anlaşmada Afganlar arası görüşmelerin başlamasıyla Taliban'a yönelik yaptırımları ve Taliban liderlerinin başlarına konulan ödülleri kaldırmak için idari süreci başlatacağını ve 27 Ağustos 2020'ye kadar bu yaptırım ve ödüllerin kaldırılacağını taahhüt etmişti.

ABD ayrıca Birleşmiş Milletler nezdindeki Taliban yaptırımlarının kaldırılması için de, Afganlar arası görüşmelerin başlamasıyla beraber girişim başlatacağını ve 29 Mayıs 2020'ye dek bu yaptırımların kalkacağını taahhüt etmişti. Verilen tarih, görüşmelerin başlamaması sebebiyle aksamış olsa da, görüşmelerin başlamasıyla ABD'nin bu taahhüdü de yerine getirmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.