Afganistan'da 'Büyük Şura' toplandı: Gündem Taliban

Afganistan'da 'Büyük Şura' toplandı: Gündem Taliban

Şura toplantısına ülke genelinden gelen 3 bin 200 civarında kişi katılıyor.

Afganistan’da Taliban'la barış görüşmeleri ve tutuklu 400 Taliban mahkumunun serbest bırakılıp bırakılmamasını görüşmek üzere “Loya Jirga” olarak bilinen büyük şura toplantısı yapılıyor. Şura toplantısına ülke genelinden gelen 3 bin 200 civarında kişi katılıyor.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de toplanan büyük şura 3 gün sürecek. Kentte toplantı nedeniyle güvenlik önlemleri de arttırıldı. Şura toplantı sonunda hükümete Taliban tutukluları hakkındaki tavsiye kararını iletecek.

Şubat ayında ABD ve Taliban arasında imzalanan anlaşma uyarınca ABD askerlerini Afganistan’dan çekerken 5 bin civarındaki Taliban mensubunun da Afganistan’daki hapishanelerden serbest bırakılması bekleniyor. Buna ilişkin görüşmeler ABD’nin destek verdiği Afgan hükümetiyle yürütülüyor.

Afganların çoğu barış görüşmelerinin ülkede 19 yıldır devam eden savaşı sonlandırmasını umarken bazılarıysa Taliban'ın anlaşmanın koşullarına uyup uymayacağı konusunda endişeleri olduğunu dile getiriyor.

eezkynqxsaaemke.jpg

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad da şura toplantısıyla ilgili Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Halilzad mesajında “Şura’nın başarılı olmasını diliyoruz. Statükoyu tercih edenlere ve barış yolunu karmaşık hale getirmeye çalışanlara müsaade etmemesi uyarısında bulunuyoruz” dedi.

Afganistan anayasasına göre şurada alınan kararlar önemli bir yer tutuyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.