Afganistan'da 400 üst düzey Taliban mensubu daha serbest bırakıldı

Afganistan'da 400 üst düzey Taliban mensubu daha serbest bırakıldı

Taliban ile ABD arasındaki anlaşma kapsamında Afganistan'da 400 Taliban mahkumu daha serbest bırakıldı.

Taliban ile ABD arasında imzalanan Doha Anlaşması kapsamında, Kabil yönetimi ile Taliban arasındaki karşılıklı esir takası programında sona gelindi.

ABD destekli Kabil yöntimine bağlı "Ulusal Güvenlik Konseyi" tarafından yapılan açıklamada, Taliban'ın ABD'den talep ettiği ve çoğu üst düzey Taliban mensubu olan 400 mahkumun daha serbest bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada, Kabil yönetimi ve yabancı ortaklarının 'haklarında çekinceler olan' birkaç istisnayı serbest bırakmadığı belirtildi.

Taliban ile ABD arasında yaklaşık 16 aylık görüşme sürecinin ardından 29 Şubat 2020 tarihinde Katar'ın başkenti Doha'da bir anlaşma imzalanmıştı. 

Anlaşmanın öncelikli maddelerine göre, Afganistan'daki Kabil yönetimi 5 bin Taliban mahkumunu serbest bırakacak, Taliban'da buna karşılık bin Kabil yönetimi güvenlik personelini serbest bırakacaktı.

Taliban tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamada kendilerinin bin mahkumu serbest bırakarak taahhütlerini yerine getirdikleri ifade edilmişti. 

Kabil yönetimi ise bu süreç içerisinde birçok kez belli bahanelerle esir takasının duraksamasına neden olmuş, ABD'nin müdahaleleri sonucu esir takası devam etmişti.

Öte yandan bugün salıverildiği açıklanan 400 Taliban mahkumuyla birlikte Kabil yönetimi, süreç içerisinde 5 binden fazla Taliban mahkumunu serbest bırakmış oldu.

Esir takası programının tamamlanmasının ardından Taliban ile Afganlar arası görüşmelere geçilmesi bekleniyor. 

Afganlar arası görüşmelerdeyse Taliban, kendisi açısından, tüm etnik unsurlarıyla birlikte Afgan halkını temsil ettiğini kabul ettiği bir heyetle görüşmeler gerçekleştirecek.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.