Taliban-ABD anlaşmasında ikinci aşama: Afganlar arası görüşmeler başlıyor

Taliban-ABD anlaşmasında ikinci aşama: Afganlar arası görüşmeler başlıyor

Afganistan hükümeti, Taliban ile defalarca ertelenen müzakereleri ilerletmek için Katar'a teknik bir ekip gönderdi.

Kabil hükümeti, Taliban ile defalarca ertelenen müzakereleri devam ettirmek için yaklaşık 200 Taliban mahkumunun serbest bırakılmasıyla eş zamanlı olarak yaklaşan Afganlar arası görüşmelere ön hazırlık amacıyla Katar'a teknik bir ekip gönderdi.

Reuters'ın aktardığına göre, Barış İşleri Bakanlığı sözcüsü Najia Anwari, Doha'ya Afganlar arası görüşmelere hazırlanmak için küçük bir teknik ekip gönderildiğini söylerken, Afgan müzakere ekibinin de çok yakında Doha'ya gideceğini sözlerine ekledi.

Üst düzey Afgan yetkililer, Kabil hükümetinin bugün yaklaşık 200 Taliban mensubunu serbest bıraktığını açıkladı.

Yetkililere göre tutuklular, Pazartesi ve Salı akşamı başkent Kabil'deki merkez hapishaneden serbest bırakılırken, aynı zamanda Taliban da elindeki Kabil hükümeti güvenlik güçlerinden 6 kişiyi serbest bıraktı.

Kabil hükümeti kaynakları, Taliban tutuklularının salıverilme sürecinin bugün de devam edeceğini belirtirken Ulusal Uzlaşma Yüksek Kurulu, tahliye sürecinin devam ettiğini ve tutuklu mübadelesinin yakında tamamlanacağını doğruladı.

ABD destekli Kabil yönetimi, Eşref Gani'nin "Dünya için bir tehlike" olarak nitelendirdiği son 400 Taliban mahkumunu serbest bırakma konusunda isteksiz. Nitekim Fransa ve Avustralya da 'sivillerin' ve Fransa ile Avustralya'nın Afganistan'daki güçlerinin öldürülmesiyle bağlantılı olmaları nedeniyle bu mahkumların serbest bırakılmalarına karşı çıktı.

Bahsi geçen 400 kişilik özel Taliban grubu, Washington'un Şubat ayında imzaladığı ve ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesine yol açan anlaşmanın bir parçası olarak Afgan hapishanelerinden serbest bırakılan 5.000 Taliban mahkumunun geriye kalan son kısmı.

Afganistan'daki Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Afganlar arası müzakerelerin önümüzdeki hafta başlayacağını söyleyebilirim." dedi.

Abdullah, hükümeti temsil eden müzakere ekibinin "Kalıcı bir barış için Afgan halkının güçlü ve birleşik sesini temsil etmek üzere güçlü bir kararlılıkla müzakerelere hazır olduğunu" da sözlerine ekledi.

Öte yandan Taliban, esir değişiminin tamamlanmasının ardından bir hafta içinde müzakerelere başlamaya hazır olduklarını açıkladı ve şimdiye kadar müzakerelerin ertelenmesinin sorumlusu olarak Kabil yönetimini gösterdi.

Hareketin sözcüsü Suheyl Şahin, "Tutuklularımız serbest bırakıldı. Bunu Afganlar arasında müzakerelerin başlamasının yolunu açan olumlu bir adım olarak görüyoruz" dedi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.