Afganistan'da 80 özel Taliban mahkumu serbest bırakıldı

Afganistan'da 80 özel Taliban mahkumu serbest bırakıldı

Afganistan'da Taliban'ın talep ettiği özel mahkumların 80'i serbest bırakıldığı bildirildi.

Afganistan'da Taliban ile ABD arasındaki anlaşmanın en önemli şartlarından biri olan, Kabil hükümetiyle Taliban arasında esir takası sürecinde sona gelindi.

Başkent Kabil'de geçtiğimiz gün 3 binin üzerinde davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen Büyük Şura'dan (Loya Cirga) Taliban'ın istediği özel mahkumların serbest bırakılması kararı çıkmıştı.

Bu kapsamda, serbest bırakılacağı ifade edilen 400 mahkumdan 80'i dün itibarıyla serbest kaldı.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Pul-i Çarhi Hapishanesi'nde tutulmakta olan 80 özel mahkumun serbest kalması sonrası sürecin hız kazanması bekleniyor.

Taliban ile Kabil hükümeti arasındaki esir takası

Geçtiğimiz Şubat ayından Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile ABD tarafı arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kabil hükümeti 5000 Taliban mahkumunu serbest bırakacak, Taliban ise buna karşılık olarak 1000 Kabil hükümeti güvenlik personeli ve çalışanını serbest bırakacaktı.

Suheyl Şahin tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Taliban'ın taahhüt ettiği üzere bin Kabil hükümeti personelini serbest bırakma sürecini tamamladığını ifade etmişti.

Kabil hükümetinin 400 Taliban mahkumunu serbest bırakmasıyla 5 bin mahkumun serbest bırakılma taahhüdünün tamamlanacağı ifade ediliyor.

Esir takası sürecinin sonunda Afganistan'da Taliban ile Afganlar arası görüşmeler başlayacak.

Kaynak: Mepa News

tlgrm.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.