Bir Taliban mahkumunun sıra dışı hikayesi: Guantanamo'dan ABD ile müzakerelere

Bir Taliban mahkumunun sıra dışı hikayesi: Guantanamo'dan ABD ile müzakerelere

Eski Guantanamo mahkumu Fayez El Kandari, Guantanamo'da birlikte bulunduğu eski bir Taliban tutuklusunun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile müzakerelerde bulunan Taliban heyetinde olduğunu belirtti.

Eski Guantanamo mahkumu Fayez el Kandari, Guantanamo'da birlikte bulunduğu eski bir Taliban tutuklusunun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile müzakerelerde bulunan Taliban heyetinde olduğunu belirtti.

El Kandari, Taliban heyetinin Pompeo ile birlikte çekilmiş bir fotoğrafını eklediği tweetinde şunları söyledi:

''Fotoğraftaki kişi eski Guantanamo mahkumu Molla Muhammed Nebi Ömeri. Birlikte Guantanamo'dayken bana güneşi göstererek şöyle dediğini hatırlıyorum: Kurtuluşa ve Zafere olan inancım, bu güneşin doğudan doğduğuna inancımdan daha yüksek. Bu sadece vakit meselesi. Akıbet, muttakilerindir.''

 

Nebi Ömeri, Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki ABD hapishanesinde 832 seri numarasıyla yaklaşık 12 yıl tutuklu kaldı.

Ömeri, 1968'de Afganistan'ın Host vilayetinde doğdu. ABD işgalinden sonra 28 Ekim 2002'de Guantanamo hapishanesinde mahkum edildi.

Molla Muhammed Nebi Ömeri, hiçbir suçlama yöneltilmeden Guantanamo'da süresiz tutuklu bulunan ve daha sonra Taliban'ın kaçırdığı, ABD ordusunda görevli Çavuş Bowe Bergdahl ile takas edilen Afgan uyruklu üst düzey 5 Taliban ismi arasında bulunuyor.

Taliban, 2009 yılından beridir esir tuttuğu Çavuş Bowe Bergdahl'e karşılık bu beşlinin Katar'da bırakılmasını istemişti.

ABD yönetimi tarafından yüksek risk olarak işaretlenmiş ve tutukluluklarının devamı önerilmiş olsa da yapılan anlaşma sonucu Taliban beşlisi 1 Haziran 2014'te Katar'ın başkenti Doha'da serbest bırakılmıştı.

ABD istihbaratına göre Molla Muhammed Nebi Ömeri, Taliban'ın iletişiminden sorumluydu. Nebi'nin, Afganistan'daki ABD ve koalisyon karşıtı diğer silahlı gruplar El Kaide, Hakkani ağı ve Hizbi İslami oluşumlarıyla doğrudan operasyonel bağları vardı. Ortak saldırıları organize ediyordu. Ayrıca silahların gizlenmesi ve gerekli olan silahların temin edilmesi işlerinden de sorumlu kişiydi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.