Hizbi İslami lideri Hikmetyar: Taliban ile müzakereler başladı

Hizbi İslami lideri Hikmetyar: Taliban ile müzakereler başladı

Hizbi İslami lideri Hikmetyar, yaptığı açıklamada Afgan hükümetin düşmanca bir politika izlediğini belirterek, hükümeti Taliban'a yaklaşımını değiştirmeye çağırdı.

Hizbi İslami lideri Gulbeddin Hikmetyar, Afgan siyasi partilerinin Taliban ile çoktan müzakerelere başladığını ve ön anlaşmalara ulaşıldığını söyledi.

Hikmetyar Ariana News'e verdiği röportajda, hükümetin müzakere ekibinin "kapsamlı" olmadığını ve hükümetin süreçle ilgili konularda Afgan siyasi partilerle istişare ettiğini belirtti.

Hizb- İslami lideri, Afgan barış süreci konusunda hükümet ile siyasi partiler arasında fikir birliği olmadığını söyledi.

"Hükümetin siyasi bir fikir birliği yok, ana siyasi partilerle anlaşmaya varamadı'' ifadelerini kullanan Hikmetyar, bunun partilerin Taliban ile doğrudan görüşmelere başlamasına neden olduğunu ve Taliban'ın taraflarla müzakere masasının etrafında oturmaya hazır olduğunu söyledi:

''Hatta müzakerelerin yapılacağı yer konusunda bir ön anlaşmaya bile varıldı. Taliban da sistemin adil olmadığını ve zaman kaybettiklerini biliyor.''

Hükümetin düşmanca bir politika izlediğini ifade eden Hikmetyar, hükümeti Taliban'a yaklaşımını değiştirmeye çağırdı.

Hizbi İslami lideri, "Mevcut rejimle barışa ulaşmanın imkansız olduğunu düşünüyorum. Rejim ve güvenlik güçlerinin sürdürülebilir olmasını ve Necibullah'ın kaderiyle yüzleşmemesini isteyen varsa barış müzakerelerine dürüstçe girmeleri gerekir". ifadelerini kullandı.

Taliban 26 Eylül 1996 yılında Kabil'e girdiğinde ve hükümet binalarını ele geçirdiğinde, yaptıkları ilk işlerden biri de Necibullah'ı yakalamak olmuştu.

27 Eylül'de hareket Kabil'in tamamında kontrolü sağlarken, aynı gün kardeşiyle beraber yakalanan Necibullah infaz edilerek cesedi bir direğe asıldı. Necibullah'ın öldürülmesiyle, Afganistan'da 1970'li yıllarda başlayan Sovyet etkisinin mirası tamamen silinmiş oldu.

Hikmetyar hükümetin Afgan savaşını sürdürmek için alternatif bir müttefik aramaması gerektiğini belirtti.

Afgan hükümetinin barış sürecine ilişkin karar alma yetkisinin olmadığını iddia eden Hikmetyar, "Bu süreçte karar verici ABD'dir" dedi.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.