Hikmetyar: Taliban ile anlaşırsak önümüzde kimse duramaz

Hikmetyar: Taliban ile anlaşırsak önümüzde kimse duramaz

Hizb-i İslami lideri Gulbeddin Hikmetyar, Taliban ile anlaşabileceklerini öne sürdü.

Hizb-i İslami lideri Gulbeddin Hikmetyar, Taliban ile anlaşabileceklerini öne sürdü.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki ofisinde basına açıklamalarda bulunan Hikmetyar, Taliban ile doğrudan görüşmelere açık olduklarını yineledi. Taliban ile ortaklık ve iş birliği yapabileceklerini ifade eden Hikmetyar, Taliban ile Hizb-i İslami el ele verirse kimsenin onların önünde duramayacağını ve Afganistan'da krizin son bulacağını dile getirdi.

Hikmetyar, Kabil hükümeti ile Taliban arasındaki görüşmelerin ilk turu sona erdiğinde, Hizb-i İslami ile Taliban'ın görüşmelere başlayabileceğini söyledi. Hikmetyar ayrıca Kabil hükümetinin zayıf ve bölünmüş durumda olduğunu vurgularken, Taliban ile Hizb-i İslami'nin ortak inançlara, değerlere ve fikirlere sahip olduğunu ifade etti.

ABD'nin Afganistan'da 2001 yılında başlayan askeri işgali sonrasında Hikmetyar ve Hizb-i İslami kısıtlı da olsa savaşa katılmıştı. Hizb-i İslami'nin gücünün sınırlı olduğu ancak yine de yer yer Taliban ile iş birliği yaptıkları ifade ediliyordu.

Ancak Hikmetyar 2017 yılında Kabil hükümeti ile uzlaşmış ve siyasi faaliyetlerine "yasalar çerçevesinde devam etme" kararı almıştı.

Halihazırda Hizb-i İslami'ye bağlı silahlı güçler bulunmakla birlikte, bunların etkisinin kısıtlı olduğu biliniyor. Hizb-i İslami'ye bağlı grupların bazıları, özellikle 2017 sonrasında Taliban'a katılmaya başlamıştı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.