Afganistan'da barış: Taliban tarafı müzakere heyetini tanıttı

Afganistan'da barış: Taliban tarafı müzakere heyetini tanıttı

Afganistan'da barış süreci devam ederken, Taliban Afganlar arası görüşmelerde yer alacak siyasi heyetini açıkladı.

Afganistan'da barış süreci devam ederken, Taliban Afganlar arası görüşmelerde yer alacak müzakere heyetinde kimlerin yer alacağını kısmen açıkladı.

Ülkede ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan Doha Anlaşması ardından esir takası başlamıştı. 10 Mart'ta tamamlanması beklenen esir takası Eylül ayına kadar sona ermemişti.

Ancak takas, geçtiğimiz günlerde Kabil hükümetinin taahhüt edilen 5 bin Taliban mahkumunun son kısmının da serbest bırakılacağını açıklamasıyla sona yaklaşmıştı.

Taliban müzakere heyetini açıkladı

Taliban, Afganlar arası görüşmelerin başlaması için sahadaki esir takasının tamamlanmasını şart koşuyor.

Son gelişmelerin ardından Taliban, Afganlar arası müzakerelerde hareketi temsil edecek olan üst düzey siyasi heyetini oluşturduğunu açıkladı.

Taliban tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalara göre, hareketin Siyasi Ofisi, yaptığı görüşmeler sonucu 21 kişilik heyeti oluşturdu.

Heyete Taliban'ın üst düzey isimleri arasında yer alan 'Şeyhul Hadis Mevlevi Abdulhakim Hakkani' liderlik edecek. Hakkani geçmişte Taliban'ın Genel Mahkeme Kadısı pozisyonunda bulunuyordu. Geçmişte Taliban'ın Siyasi Ofis liderliği görevinde bulunan Şir Muhammed Abbas Stanikzay, lider yardımcılığı görevinde yer alacak.

Taliban, Siyasi Ofis Sözcülüğü görevinde de değişiklik yaptı. Uzun süredir bu pozisyonda bulunan Suheyl Şahin'in yerine, Dr. Muhammed Naim Vardak getirildi. Suheyl Şahin'in müzakere heyeti içerisinde yer alacağı ifade edildi.

naimvardak.jpg

Naim Vardak (sağda)

Görüşmelerin başlaması bekleniyor

Diplomatik kaynaklara göre görüşmelerin Afganistan dışında, muhtemelen Katar'da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Ancak Taliban'ın 6 ile 8 mensubunun daha serbest bırakılmadığı ve görüşmeler için bunun beklendiği ifade ediliyor.

Görüşmelere Taliban ve Kabil hükümetinin yanı sıra Afganistan'daki diğer etnik, siyasi ve dini grupların iştirak etmesi bekleniyor.

Görüşmelerin odak noktasında ise ülkede kalıcı bir barışın tesis edilmesi ve yeni bir yönetimin kurulması yer alacak.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.