Afganistan'da 82 bin bağımlı sokaklardan toplandı, 543 ton uyuşturucu imha edildi

Afganistan'da 82 bin bağımlı sokaklardan toplandı, 543 ton uyuşturucu imha edildi

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, uyuşturucuyla mücadele ile ilgili detayları kamuoyuyla paylaştı.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, ülkede uyuşturucuya karşı yürütülen mücadele sürecinin detaylarını açıkladı.

İslam Emirliği, yönetimi devralması sonrasında ülke genelinde uyuşturucuyla mücadele amaçlı geniş kapsamlı çalışmalar başlatmıştı.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Kabil Belediyesi ve Sağlık Bakanlığı sözcüleri salı günü başkent Kabil'de düzenlenen basın toplantısında, uyuşturucuya karşı mücadelede elde edilen gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İslam Emirliği yönetiminin Ağustos 2021'de yönetimi devralmasından bu yana 28 bin uyuşturucu bağımlısının tedavi edildiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Şeref Zaman, ülke genelinde bulunan 60 rehabilitasyon merkezinde binlerce uyuşturucu bağımlısının şu anda tedavi görmekte olduğunu da ekledi.

Zaman, bir yılı aşkındır 28 bin bağımlının tedavi edildiğini, binlercesinin ise rehabilitasyon merkezlerinde tedavi gördüğünü belirtti.

Öte yandan uyuşturucu ekimi, üretimi ve kaçakçılığının boyutunu tespit etmek amacıyla çalışmalar başlatıldığını açıklayan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdunnefi Takur, ülkede uyuşturucu yetiştiriciliği ve üretimine kesinlikle geçit verilmeyeceğini vurguladı.

Takur'a göre, İslam Emirliği yönetimi başta başkent Kabil'den 26 bin 850, ülke genelinde toplamda 82 bin bağımlının sokaklardan toplanarak rehabilitasyon merkezlerine sevk edildi.

"543 ton uyuşturucu ele geçirildi"

Öte yandan bakanlık verilerine göre, geçtiğimiz 18 ayda uyuşturucu üreticisi ve satıcılarına yönelik 4 bin 210 operasyon neticesinde 5 bin 51 kişi gözaltına alındı, 181 uyuşturucu üretim tesisi kapatıldı, 543 ton uyuşturucu ele geçirilip imha edildi ve bin 785 hektar alan uyuşturucudan temizlendi.

Kabil Belediyesi Sözcüsü Nimetullah Barakzay ise, Kabil'in Pul-i Sohta köprüsünün altından 375 bin ton temizlendiğini açıkladı.

Devam eden çalışmalar doğrultusunda bağımlıların "yaşam alanı" olarak benimsediği Kabil'deki Pul-i Sohta köprüsünün altındaki yüzlerce uyuşturucu bağımlısının bölgeden toplanıp rehabilite merkezlerine sevk edildikleri açıklanmıştı.

Afganistan'da uyuşturucuyla mücadele

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, uyuşturucuyla mücadele kapsamında bağımlı kişilerin rehabilite edileceği başkent Kabil'deki 5 bin yataklı bir merkez kurmuştu.

Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, ABD destekli Kabil yönetiminin o dönemde yaptığı yolsuzlukların ve yeterli önlem almaması nedeniyle uyuşturucunun yayılmasının milyonlarca Afgan genci sokaklara ittiğini söylemişti.

Kabil'deki Pul-i Sohta köprüsünün altında yaşayan bazı bağımlılar, uyuşturucuya ABD'nin ülkelerine getirdiği savaş yüzünden başladıklarını söyleyip ABD'yi suçlamıştı.

Taliban'ın ülkede yönetimi devralmasının ardından Afganistan'da uyuşturucu ekimi ve ticareti tamamen yasaklanmıştı.

Bu kapsamda Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi yetkilileri, ülke genelinde uyuşturucu üretimi, satışı ve kullanımına karşı tedbirler almaya başladı.

Uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde başta başkent Kabil olmak üzere, çeşitli vilayetlerdeki uyuşturucu bağımlılarının sokak ve caddelerden toplanıp rehabilite edilebilecekleri kurumlara yönlendirilmesi amaçlanıyor.

Afganistan'da uyuşturucu yasağı

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, uyuşturucuyla mücadele kapsamında Nisan 2022 tarihi başlarında ülke genelinde haşhaş ekimini tamamen yasaklayan bir karar aldı.

Söz konusu karar, Taliban lideri Hibetullah Ahundzade'nin yayınlamış olduğu kararname ile yürürlüğe girdi.

Sosyal medya üzerinden yayınlanan kararnamede şu ifadeler yer almıştı:

"Afganistan İslam Emirliği emirinin kararıyla, bugünden itibaren tüm Afganlar, ülkenin her yerinde haşhaş ekiminin kesin bir şekilde yasaklandığına dair bilgilendirilmiştir.

Eğer bir kişi bu kararı ihlal ederse, ektiği haşhaşlar derhal yok edilecek ve söz konusu kişiye şeriat hukukuna göre muamele edilecektir.

Bunun yanı sıra alkol, eroin, tablet K, haşhaş ve benzeri her türlü narkotik maddeyi kullanmak, taşımasını, ticaretini, ihracat ve ithalatını yapmak, ayrıca uyuşturucu üreten fabrikalarda çalışmak da yasaklanmıştır.

Bu kararın icrası mecburi olup, ihlal eden kişiler yargı tarafından kovuşturulacak ve cezalandırılacaktır."

Afganistan, ABD işgali ve uyuşturucu

Taliban'ın ilk iktidarda olduğu 1996-2001 döneminde de benzer bir karar alınmış ve 2000 yılında haşhaş ekimi tamamen yasaklanmıştı.

Kararla birlikte Afganistan'da uyuşturucu üretiminin sıfıra yaklaştığı bu süreçte ABD işgalinin patlak vermesi sonrası ülkede uyuşturucu üretimi daha önce görülmemiş rekor seviyelerde artış göstermişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
6 Yorum