Afganistan'da Gani ile Abdullah arasında 'güç paylaşım anlaşması'

Afganistan'da Gani ile Abdullah arasında 'güç paylaşım anlaşması'

Afganistan'da devam eden siyasi çıkar anlaşmazlığının imzalanan son anlaşmayla bitti bildirildi.

Afganistan'da geçtiğimiz Şubat ayında açıklanan seçim sonuçları sonrasında yeniden devlet başkanı seçilen Eşref Gani ile Abdullah Abdullah arasındaki anlaşmazlığın son bulduğu bildirildi.

Afganistan Başkanlık Sarayı'nda bugün Eşref Gani ile Abdullah Abdullah arasında 'Güç Paylaşım Anlaşması' imzalandı.

Yapılan ilk resmi açıklamada anlaşmanın detaylarının daha sonra paylaşılacağı belirtilirken, seçim sonuçlarının açıklandığı dönemden bu yana ülkede ABD destekli siyasi otorite arasındaki çıkar anlaşmazlığının da son bulduğu ifade edildi.

abdullah-1200x560.jpg

İmza töreninden

Ne olmuştu?

Afganistan'da 28 Eylül 2019'da gerçekleştirilen genel seçimlerin sonuçları 18 Şubat 2020'de açıklanmış, Eşref Gani'nin oyların yüzde 50,64'ünü alarak yeniden devlet başkanı seçildiği, oyların yüzde 39,52'sini alan mevcut İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah'ın seçimleri ikinci bitirdiği ilan edilmişti.

Bunun ardından Abdullah "paralel hükümet" ilan ederek seçim sonuçlarını tanımadığını açıklamış, Abdullah'a, seçim sürecinde ortak hareket ettiği Özbek savaş ağası Abdurreşid Dostum da destek olmuştu.

Uzlaşı girişimleri de sonuç vermeyince ülkede iki ayrı isim "devlet başkanı" olarak yemin ederek tören düzenlemişti.

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.