Afganistan'da seçimler sona erdi: Katılım oranları dibe vurdu

Afganistan'da seçimler sona erdi: Katılım oranları dibe vurdu

Afganistan’da devlet başkanlığı seçimlerinde sandıklar kapandı.

Afganistan'da bugün şiddetin gölgesinde yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde oy verme işlemleri sona erdi. Devlet başkanlığı koltuğu için 14 adayın yarıştığı seçimlerde, mevcut Devlet Başkanı Eşref Gani ve İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah, seçimin favorisi olarak görülüyor. Seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarının 19 Ekim'de, kesin sonuçların ise 7 Kasım'da açıklanması bekleniyor.

2001 yılında Taliban güçlerinin devrilmesinin ardından dördüncü kez devlet başkanı seçimi için sandık başına gidilen ülkede, Taliban'ın uyarılarına karşı olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Ülke çapında kurulan yaklaşık 4 bin 500 oy verme merkezinin 2 binden fazlası güvenlik endişeleri nedeniyle kapatıldı.

Saldırılarda can kaybı yaşandı

Taliban uyarılarına rağmen gerçekleşen oy verme işleminin başlaması sonrası meydana gelen patlamalar ve roket saldırıları nedeniyle en az iki kişi yaşamını yitirdi, 27 kişi de yaralandı. Saldırıların Celalabad, Nangargar, Kandahar ve başkent Kabil yakınlarında meydana geldiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre seçim güvenliğini sağlamak üzere askerler, emniyet mensupları ve istihbarat görevlilerinden oluşan yaklaşık 72 bin kişi görev yaptı.

Seçimlere katılım düşük

Yaklaşık 13 milyon 500 bin seçmenin bulunduğu ülkede 9 milyon 600 bin kişi seçimlerde oy kullanmak üzere kayıt yaptırdı. Ancak, güvenlik endişeleri nedeniyle kayıt yaptıran seçmenlerin yaklaşık 1 milyon 500 bininin oy kullandığı tahmin ediliyor.

Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili yaptığı açıklamada yaşanan saldırılara rağmen seçim sürecinin iyi yürüdüğünü belirtti.

Oy kullanan seçmenlerin yüzde 50'sinin desteğini alan aday devlet başkanı seçiliyor. İlk turda hiçbir aday yüzde 50'lik barajı aşamazsa en çok oy alan iki adayın katıldığı ikinci tur düzenleniyor. Seçimlerin ikinci tura kalması halinde seçmenler Kasım ayı sonunda tekrar sandık başına gidecek.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.