Afganistan'da sivil ölümleri 'rekor' seviyede

Afganistan'da sivil ölümleri 'rekor' seviyede

Afganistan'da bu yılın ilk altı ayında sivil kayıplarının rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, Afganistan genelinde kayıt altına alınabilen sivil kayıplarına dair rakamın, 2018 yılının ilk altı ayında "endişe verici boyutlara" ulaştığı ifade edildi.

BM'nin açıklamasında 2018 yılının ilk altı ayında 1692 sivil kaybının kayıt altına alındığı ifade edildi.

2001 yılındaki ABD işgalinden sonra 2009 yılından itibaren ülkede yaşanan sivil ölümlerinin kayıtlarını tutan BM, bu rakamın geçmiş dönemden bu yana en yüksek sivil kaybı olduğunu vurguladı.

 BM Afganistan Yardım Misyonu tarafından yayınlanan raporda, 2018 yılındaki sivil kayıplarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranlar yüzde 1 arttığı kaydedildi.

Yaralanmalarda ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5'lik bir düşüş yaşandığı ifade edildi.

Trump döneminde artan hava saldırıları

Afganistan'da Başkan Trump döneminde sivil yerleşim yerlerine yönelik hava saldırılarında büyük artış yaşandı. Taliban'ın varlık göstermediği bölgelere dahi hava saldırıları gerçekleştiren ABD güçleri, buralarda birçok sivilin yaşamını yitirmesine sebep oldu.

Son olarak Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar ve Paktiya vilayetlerinde sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı hava saldırılarında, yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre en az 50 sivil yaşamını yitirdi. 

Öte yandan ABD'ye ait savaş uçaklarının geçtiğimiz gün kuzeydeki Kunduz iline bağlı Çardere ilçesinde sivil yerleşim yerlerini hedef aldığı saldırıra sivil kayıpları yaşandı.

çd.jpg

Çardere ilçesindeki hava saldırısında yıkılan evler

Taliban, ABD tarafından düzenlenen hava saldırılarında sivillerin doğrudan hedef alındığını ifade ediyor. Afganistan'daki ABD askeri kaynaklarıyla konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil. Ancak ülkedeki yerel medya aktivistleri saldırılarda sivillerin hedef alındığını doğrulayan açıklamalarda bulunuyorlar.

ABD tarafından düzenlenen hava saldırlarında birçok sivil yıkılan evlerin enkazı altında kalarak can veriyor. Bölgede kurtarma ve enkaz kaldırmaya yönelik yeterli ekipman ve birim olmadığı için sivillerin birçoğu uzun süren çalışmaların ardından enkazdan çıkarılabiliyor.

Kabil hükümeti hava saldırıları

Öte yandan ABD tarafından hibe edilen savaş uçakları ve helikopterlerle kurulan Kabil hükümetine bağlı "Hava Kuvvetleri" de Afganistan genelinde Taliban'ın kontrolündeki bölgelere hava saldırıları düzenliyor. 2017 yılından bu yana Afganistan'daki hava saldırılarını artıran ABD destekli Kabil hükümetine bağlı "Hava Kuvvetleri", geçtiğimiz Nisan ayında Kunduz ilinde dini eğitim veren bir medreseyi hedef almış ve çoğu çocuk 100'e yakın sivil burada yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.