Afganistan'da Taliban'dan kaçan IŞİD'liler hükümet güçlerine sığındı

Afganistan'da Taliban'dan kaçan IŞİD'liler hükümet güçlerine sığındı

Afganistan'ın kuzeyinde Taliban'ın gerçekleştirdiği geniş çaplı saldırıdan kaçan IŞİD mensupları Kabil hükümeti güçlerine sığındı.

Bölgedeki yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Taliban'ın birkaç gündür Afganistan'ın kuzeyindeki Cevzcan ilinde IŞİD'e yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda bölgedeki IŞİD mensupları ABD destekli Kabil hükümeti güçlerine sığındı.

Kabil hükümetine bağlı kaynakların ifadesine göre, Taliban ile günler süren ağır çatışmaların ardından 150'den fazla IŞİD mensubu Cevzcan ilinde Kabil hükümeti güçlerine teslim oldu.

209. Şahin Askeri Birlikleri'nin yaptığı açıklamada, IŞİD'e bağlı grubun üst düzey lideri Habiburrahman'ın 152 IŞİD mensubu ile birlikte ABD destekli hükümet güçlerine teslim olduğu ifadesi yer aldı.

Söz konusu açıklamada, Habiburrahman ve kendisine bağlı savaşçıların silahlarını ve askeri ekipmanlarını Kabil hükümeti güçlerine teslim ettiği öne sürüldü.

t2-005.jpg

IŞİD'in bölgedeki lideri Habiburrahman

Fotoğrafta, IŞİD'in Kari Hikmet'in öldürülmesinden sonra Afganistan'ın kuzey bölgesindeki lideri olarak gösterilen Habiburrahman yanındaki Derzab bölgesi polis şefi ve ilçe kaymakamı ile poz veriyor.

Vilayetin Kabil hükümetine bağlı polis şefi General Fakir Muhammed Cevzcani ve İl Konseyi Başkanı Abdulhey Hayat, Taliban ile günler süren çatışmaların ardından IŞİD mensuplarının teslim olduğunu doğruladı.

"Bölge tamamen IŞİD'den temizlendi"

Taliban ise bu sabah sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Afganistan'ın kuzeyindeki Cevzcan ilinin Derzab ilçesinde düzenlenen operasyonla birlikte vilayetteki IŞID varlığının tamamıyla sona erdiğini ifade etmişti.

Cevzcan iline bağlı Derzab ilçesi, Afganistan'da faaliyet gösteren IŞİD yapılanmasının (Horasan Vilayeti) Nangarhar ilinden sonraki merkezi olarak görülüyordu.

Öte yandan bazı yerel kaynaklar, Taliban ile IŞID arasında Derzab bölgesinde yaşanan çatışmalarda, IŞİD'in bölgeden tahliye edilmesi için Afganistan'daki ABD güçlerinin envanterinde bulunan Chinook tipi helikopterlerin kullanıldığını öne sürdü. 

Hükümet güçleri IŞİD'lilerin görüntülerini yayınladı

Afganistan'ın en büyük savaş ağalarından ve ülkenin Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşid Dostum'a bağlılığıyla bilinen Cevzcan ili Dostum'un bölgedeki "Kalesi" olarak nitelendiriliyor.

Derzab bölgesindeki Kabil hükümeti güçleri, Taliban ile yaşanan çatışmalardan kaçıp kendilerine teslim olan IŞİD'lilerin görüntüleri yayınladı:

ş1-001.jpg

ş2-001.jpg

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.