Afganistan'dan Pakistan'a lityum madeni kaçırmaya çalışan Çinliler tutuklandı

Afganistan'dan Pakistan'a lityum madeni kaçırmaya çalışan Çinliler tutuklandı

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, ülkenin doğusundan lityum kaçırmaya çalıştığı belirlenen bazı Çin vatandaşlarının gözaltına alındığını bildirdi.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi yetkilileri, ülkenin doğusunda Pakistan'a yaklaşık 1000 ton lityum madeni kaçırmaya çalışan 5 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında 2 Çinlinin de bulunduğu kaydedildi.

Olay Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar ilinde yaşandı. Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Nuristan ve Kunar'dan çıkarılan yaklaşık 1000 tonluk maden, sınır bölgeleri üzerinden Pakistan'a kaçırılmaya çalışıldı.

İslam Emirliği yönetimi yetkilileri, madenleri kaçırmaya çalışan kişileri gözaltına alırken madenlere de el koydu.

Madenlerin Pakistan üzerinden Çin'e kaçırılmak istendiği ifade edildi. Söz konusu kaçakçılığın bölgedeki madenler üzerinde çalışmalar yapılmak üzere gerçekleştirilmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı yetkililerinden Muhammed Resul Akab, medyaya yaptığı açıklamada kaçırılan kayaların yaklaşık yüzde 30 oranında lityum içerdiğini ifade etti. Afganistan yönetimi, lityum madenlerinin ülke dışına kaçırılması ihtimalini ortadan kaldırmak için lityum çıkarımına sınırlama getirmişti.

Ülkede lityum da dahil olmak üzere yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde nadir toprak elementi rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum