Afganistan'ın doğusunda IŞİD'den cezaevine saldırı

Afganistan'ın doğusunda IŞİD'den cezaevine saldırı

IŞİD, Afganistan'ın doğu kesimindeki Celalabad şehrinde bir cezaevine saldırı düzenledi.

IŞİD, Afganistan'ın doğu kesimindeki Nangarhar ilinin merkezi olan Celalabad şehrinde bir cezaevine saldırı düzenledi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre dün akşam saatlerinde şehir merkezindeki cezaevi bombalı araç saldırısının hedefi oldu.

Bombalı aracın infilak ettirilmesinin ardından, sayısı net olarak belirlenemeyen IŞİD mensupları bina içerisine girerek Kabil hükümeti güçleriyle çatışmaya başladı.

IŞİD, kendisine bağlı Amak Ajansı üzerinden yayınladığı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenirken, Nangarhar İli Sözcüsü Ataullah Hogyani, saldırıda toplam 21 kişinin öldüğünü, 43 kişinin de yaralandığını belirtti.

Bölge kaynakları saldırı sırasında cezaevi yetkililerinin bölgede bulunmadığını, cezaevi içerisinde ve çevresinde çatışmaların halen devam ettiğini, onlarca IŞİD mensubunun ise cezaevinden kaçtığını aktardı.

Toplamda 1500 mahkumun bulunduğu cezaevinde yüzlerce IŞİD mensubunun tutulduğu ifade ediliyordu.

IŞİD'in Afganistan'daki mevcut gücü

Ülkede doğrudan kontrol ettiği bir toprak parçası kalmayan, ancak varlık gösterdiği bölgeler bulunan IŞİD'in Afganistan yapılanmasının faaliyetlerinde büyük bir düşüş yaşanıyor.

Örgütün saldırılarına hücre yapılanmaları üzerinden ederken, bu kapsamda IŞİD'in çeşitli illerde etkinliği olduğu zaman zaman öne sürülse de, ağırlıklı olarak Nangarhar üzerinden etkinliğine devam ettiği göze çarpıyor.

Taliban, 2019 yılının Eylül-Ekim aylarında Nangarhar ilinde IŞİD'e düzenlediği saldırılarla, bölgedeki IŞİD varlığını sona erdirdiğini açıklamıştı.

IŞİD, halen başkent Kabil'de ve Nangarhar ilinde nokta saldırılar düzenliyor ve bu saldırılarda yoğunluklu olarak sivil toplanmalar gibi yumuşak hedefler seçiliyor. Ancak örgüt küresel çapta olduğu gibi Afganistan'da da etkinliğini büyük ölçüde yitirmiş durumda.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.