Afganlar arası görüşmelerin Türkiye'de düzenlenmesine yeşil ışık

Afganlar arası görüşmelerin Türkiye'de düzenlenmesine yeşil ışık

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in Kabil hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin Türkiye'de yapılmasına yönelik teklifini değerlendirdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in Kabil hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin Türkiye'de yapılmasına yönelik teklifini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Bir diğer basın mensubunun, “Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanının, Türkiye’de, BM öncülüğünde Afganistan için bir barış konferansı düzenlenmesini önerdiği basına yansıdı. Bu konu ile ilgili değerlendirmeleriniz nedir?” şeklinde yönelttiği soruya Çelik şu yanıtı verdi:

“Afganistan bizim açımızdan son derece önemli bir ülke. Afganistan’daki barışın bizim doğu ve kuzey derinliğimiz içerisinde istikrarın oluşması bakımından çok önemli olduğunu, Türkiye’nin güvenliğini de etkileyen bir sonucu olduğunu biliyoruz. Bütün bu çatışma çözümlerinde arabulucu olarak Türkiye aranılan bir ülke. Prensip olarak bunda bir şey yok. Afganistan barışına katkı sağlayacak, bölge barışına katkı sağlayacak her türlü arabuluculuğun içerisinde oluruz. Türkiye aranılan, istenilen bir arabulucudur. Bu teklifle ilgili olarak prensip olarak bunları söylüyorum ama teknik olarak nasıl olur o Dışişleri Bakanlığımızın yapacağı değerlendirmeye bağlıdır.”

"Afganlar arası görüşmeler Türkiye'de yapılabilir"

Konu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından Kabil hükümeti lideri Eşref Gani'ye hitaben kaleme alınan ve Afganistan barış sürecine dair son değerlendirmeleri içeren mektupta ele alındı.

7 Mart'ta basına yansıyan söz konusu mektup, Kabil hükümeti bağlantılı TOLO News tarafından kamuoyuna servis edildi.

İki sayfalık mektupta ABD'nin Afganistan'da barış sürecine dair atacağı bazı adımlar yer alıyor. Bu adımlar arasında bölgesel güçlerin de dahil olacağı bazı müzakereler, diplomatik temasların artırılması ve 90 günlük bir ateşkes de bulunuyor.

"Türkiye'de görüşme tertip edilecek"

Mektupta, atılacak adımlara ilişkin üçüncü maddede, Türkiye'de bir görüşme düzenlenmesi de yer alıyor.

Blinken Eşref Gani'ye, Türkiye'de bir görüşme tertip edilmesi için Türk hükümetinden talepte bulunacaklarını belirtiyor.

Mektubun ilgili kısmında şu ifadeler yer alıyor:

"Üçüncü olarak, Türkiye hükümetinden, ilerleyen haftalarda barış anlaşmasını nihaileştirmek için iki taraf arasında üst düzey bir görüşmeye ev sahipliği yapmasını talep edeceğiz. Sizin yahut güvenilir vekillerinizin, bu toplantıda İslam Cumhuriyeti'nin diğer temsilcilerine katılmanızı istiyorum."

Daha önce de Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afgan barış sürecine destek olduklarını ve Türkiye'de de müzakere gerçekleştirilmesi gibi adımlar atmaya hazır olduklarını vurgulamıştı.

Taraflar bu konuda uzlaşırsa Afganlar arası görüşmelerin hararetli ve nihai turlarının Türkiye'de düzenlenebileceği tahmin ediliyor. Taliban'a bağlı heyetin kısa bir süre önce Türkiye'yi ziyaret ettiği biliniyor. Ancak bu ziyaretin hangi kapsamda gerçekleştirildiği konusunda taraflarca bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.