Afrika Birliği'nin zorlu Etiyopya sınavı

Afrika Birliği'nin zorlu Etiyopya sınavı

Etiyopya etrafında şekillenen büyük krizleri çözmeye çalışan Afrika Birliği'nin başarısızlığının bu birliğin varlık sebebinin sorgulanmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Afrika Birliği'nin son haftalarda Etiyopya'da devam eden iç savaş ve Mısır ile Sudan'ın Etiyopya ile yaşadığı Mavi Nil Nehri krizini çözmek üzere daha fazla inisiyatif almaya çalıştığı gözlemleniyor.

Ancak halen bu sorunlar için bir çözüm bulmak yerine gündemdeki konularla ilgili ilerleme dahi sağlanabilmiş değil.

Etiyopya'daki iç savaş Tigraylarla Amharaların birbirine nefreti ve intikam duyguları gibi karmaşık tarihi arka planlara dayandığından Afrika Birliği'nin savaşı durdurma projesinde işi daha da zorlaşıyor.

Savaşı yenilgiyle sürdüren taraf olduğundan Etiyopya'daki merkezi yönetimin Afrika Birliği'nin bu girişimlerine daha sıcak baktığı ancak kendi tekliflerini Afrika Birliği'ne dayatmaya çalıştıkları da iddia ediliyor.

Fakat savaşı zaferle sürdüren, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya girip hükümeti devirmeyi hedefleyen Tigraylar ve onlarla birlikte merkezi yönetime savaş açan bazı Oromolar, Afrika Birliği'nin müdahalesiyle savaşın bitirilmesine karşı olduklarını belirtiyorlar.

Afrika Birliği'nin Mısır ile Sudan'ın Etiyopya arasında savaş ihtimali taşıyan krizi çözme çabasının da zorlu engellerle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

İki taraf da Afrika Birliği'ni karşı tarafı desteklemekle suçluyor ve şartlarından taviz vermeye yanaşmıyor. Bu nedenle Afrika Birliği'nin bu konudaki girişimlerinin de neticesiz kaldığı bildiriliyor.

Etiyopya'nın iç ve dış sorunlarının büyüklüğünü tüm Afrika için bir tehdit olarak gören Afrika Birliği için artık Etiyopya konusunun bir itibar meselesi haline geldiği belirtiliyor.

Etiyopya'ya hiçbir çözüm getirememesi durumunda Afrika Birliği'nin varlık sebebinin Afrika genelinde ciddi bir sorgulamadan geçeceği gözlemleniyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.