Afrika ülkelerinin Rusya'ya yönelik tutumu ne şekilde?

Afrika ülkelerinin Rusya'ya yönelik tutumu ne şekilde?

Birleşmiş Milletler'de yapılan oylamalarda Afrika ülkeleri tarafından verilen oylar, genel olarak Rusya'ya yönelik tutumu göstermesi bakımından da önemli bulunuyor.

Birleşmiş Milletler'de yapılan oylamalarda Afrika ülkeleri tarafından verilen oylar, genel olarak Rusya'ya yönelik tutumu göstermesi bakımından da önemli bulunuyor.

Özellikle Ukrayna'nın işgalinin ardından BM'de yapılan oylamalar, dünyadaki birçok ülkenin Rusya konusundaki tavrını da göstermiş oldu.

Afrika ülkelerinin de Rusya'ya yönelik yaklaşımı, bilhassa son yıllarda dikkat çeken bir sürece girdi.

Rusya'nın Orta Afrika, Mali, Burkina Faso gibi ülkelerdeki etkinliğinin, Afrika geneline de yayılması dikkat çekiyor. Son yıllardaki etkisinin yanı sıra Rusya, Sovyetler Birliği döneminde inşa ettiği etki ağlarını da bu yönde kullanıyor.

Son olarak, dün Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılması için yapılan oylamada, Afrika ülkelerinin büyük bir kısmı Rusya lehine olacak şekilde oylar kullandı. Bu oylarda Rusya'ya yönelik siyasi desteğin yanı sıra, ithalatta ve gıda ürünlerinde Rusya'ya bağımlılığın da rol oynadığı düşünülüyor.

Oylamada Afrika ülkelerinin tutumu şu şekildeydi:

Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılmasına,

Destek verenler (10 ülke): Çad, Fildişi Sahili, Komor Adaları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Liberya, Libya, Malavi, Mauritus, Seyşeller, Sierra Leone.

Çekimser kalanlar (24 ülke): Angola, Botsvana, Cabo Verde, Kamerun, Mısır, Esvatini, Gambiya, Gana, Gine Bissau, Kenya, Lesotho, Madagaskar, Mozambik, Namibiya, Nijer, Nijerya, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Sudan, Togo, Tunus, Uganda, Tanzanya.

Karşı çıkanlar (9 ülke): Burundi, Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Eritre, Etiyopya, Gabon, Mali, Zimbabve.

Oy kullanmayanlar (11 ülke): Benin, Burkina Faso, Cibuti, Ekvator Ginesi, Gine, Moritanya, Fas, Ruanda, Sao Tome-Principe, Somali, Zambiya.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.