"Afrikalı Hıristiyan ülkelerin orduları Somali'den çekilmeyecek"

"Afrikalı Hıristiyan ülkelerin orduları Somali'den çekilmeyecek"

Kenya lideri William Ruto, Somali'den askerlerini çekmeyecekleri konusunda açıklamada bulundu.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, son dönemde artan çatışmaların ardından açıklamalarda bulundu.

Ruto, Somali'de asker bulunduran Kenya, Uganda ve Etiyopya'nın ülkeden çekilmeyeceği mesajını verdi.

Somali'nin komşusu olan Etiyopya, Kenya ve Uganda gibi Hıristiyan Afrika uluslarının orduları uzun süredir bölgede asker bulunduruyor ve Eş Şebab'a karşı savaşa dahil oluyor.

"Somali'de kalmaya devam edeceğiz"

Ruto, yaptığı açıklamala Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu (ATMIS) güçlerinin 2024 yılında ülkeden ayrılmasının ardından Kenya, Uganda ve Etiyopya'nın Somali'de kalmaya devam edeceğini vurguladı.

Kenya lideri Ruto, Somali'den çekilmeyeceklerini ve bölgede elde ettikleri kazanımları koruyacaklarını savundu. Ruto, Eş Şebab'ın güçlenmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Somali 2006 yılı sonunda ABD ve Batı ülkeleri tarafından desteklenen Doğu Afrika ülkelerince işgal edilmişti. İlk olarak Etiyopya ülkeye girmiş, onları Afrika Birliği, Uganda, Kenya gibi taraflar izlemişti.

Kenya 2011 yılında da Somali'ye doğrudan bir saldırı başlatarak Eş Şebab'ı hedef almıştı.

Buna karşılık Eş Şebab da son yıllarda Kenya'daki saldırılarını artırma eğiliminde. Yapılanma, bu kapsamda hükümete ve ordu güçlerine ait merkezleri, iletişim hatlarını ve lojistik rotaları hedef alıyor. Aynı zamanda Kenya içinde Batılılara ait merkezler ve ABD üsleri de hedef alınıyor.

2021 yılının Ocak ayında, Kenya'nın Mandera Valisi Ali Roba, Kuzey Kenya'nın yarısının Eş Şebab tarafından kontrol edildiğini ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.