Kenyalı Vali: Ülkemizin kuzeyinin yarısını Eş Şebab kontrol ediyor

Kenyalı Vali: Ülkemizin kuzeyinin yarısını Eş Şebab kontrol ediyor

Kenya'nın Mandera bölgesinin valisi, Eş Şebab'ın bölgedeki hakimiyetine dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Kenya'nın Mandera bölgesinin valisi, Eş Şebab'ın bölgedeki hakimiyetine dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

12 Ocak'ta The Standard'da yayınlanan değerlendirmesinde Mandera Valisi Ali Roba, Eş Şebab'ın her geçen gün bölgede etkisini artırdığına dikkat çekti.

Roba, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın etkisine vurgu yaparak, bölgedeki durumun iç açıcı olmadığını dile getirdi. Kenya yönetiminin Kuzey Kenya'yı korumayı başaramadığını belirten Roba, Kuzey Kenya'nın yarısının Eş Şebab tarafından kontrol edildiğini ifade etti.

Roba, valisi olduğu Mandera bölgesinin de yüzde 60'ını Eş Şebab'ın kontrol altında tuttuğunu belirtti. Merkezi hükümet ise bu iddialara karşı çıkmak için açıklamalarda bulunsa da, endişeleri giderme konusunda tatmin edici açıklamalar yapamadı.

kenyabolgeler.jpg

Kenya'daki bölgelerin haritası. Eş Şebab, ülkenin Somali sınırındaki Lamu, Garissa, Wajir ve Mandera bölgelerinde aktif olarak faaliyet gösteriyor

Eş Şebab, son yıllarda Kenya'daki saldırılarını artırma eğiliminde. Yapılanma, bu kapsamda hükümete ve ordu güçlerine ait merkezleri, iletişim hatlarını ve lojistik rotaları hedef alıyor. Aynı zamanda Kenya içinde Batılılara ait merkezler ve ABD üsleri de hedef alınıyor.

Bu kapsamda Eş Şebab, Kenya'nın Lamu bölgesindeki Manda Bay'de bir Amerikan üssüne 5 Ocak 2020 tarihinde saldırı düzenlemişti. Saldırıda biri resmi, ikisi paralı üç ABD askeri ölmüş, ABD'ye ait çok sayıda askeri araç ve uçak da tahrip edilmişti.

Somali'nin güneyini merkez edinen Eş Şebab'ın Kenya ve Etiyopya gibi komşu ülkelerde ilerleyen süreçte etkinliğini artırabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.