Afrikalı liderler kıtada peş peşe yaşanan darbelerin ardından diken üstünde

Afrikalı liderler kıtada peş peşe yaşanan darbelerin ardından diken üstünde

Afrika'da çeşitli ülkelerdeki ordu güçlerinin yıllardır iktidar koltuğunda oturan liderlere tehdit oluşturabileceği düşünülüyor.

(Fotoğraf)

Afrika genelinde peş peşe meydana gelen darbeler, birçok Afrikalı lideri diken üstünde olmasına yol açtı.

ABD ve Batılı ülkelerce eğitilen Afrikalı askeri yetkililerin kıtada gerçekleşen son darbelerde önemli roller oynaması, henüz darbelerin gerçekleşmediği diğer Afrika ülkelerinin yönetimlerinin orduların sadakatlerini sorgulamasına neden oldu.

Henüz bir darbeye maruz kalmayan Afrika ülkelerinin liderleri de kıtadaki farklı ülkelerde gerçekleşen darbelerin kendi başlarına da gelebilme ihtimalinden oldukça endişeli.

Wall Street Journal'in haberine göre, güvenlik yetkilileri ve diplomatlar, Afrika ülkelerinde uzun süredir koltuklarında oturan bazı liderlerin, olası ayaklanmaların önüne geçebilmek amacıyla askeri komuta yapılarında düzenlemeye gitmeye başvurduğunu belirtti.

Gabon'da Devlet Başkanı Ali Bongo'nun devrilmesinin hemen ardından bazı Afrika ülkelerinde liderler olası darbe girişimlerine karşı çeşitli önlemler alma arayışına girişti.

Kamerun'da Savunma Bakanlığına danışmanlar atandı

Kamerun'un 90 yaşındaki Cumhurbaşkanı Paul Biya bu kapsamda bazı önlemler aldı. Biya'nın darbe girişimi ihtimaline karşı aldığı önlemler arasında Savunma Bakanlığına birkaç güvenlik danışmanı atamak oldu.

Ruanda Devlet Başkanı da onlarca generali ve 600'den fazla üst düzey askeri yetkiliyi emekliye ayırdı.

Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embaló yeni iki güvenlik şefi atarken Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ise 11 generalle birlikte uzun yıllardır görev alan Emniyet Müdürü General Kale Kayihura'yı emekliye ayırdı.

Kayihura da ABD tarafından eğitilen isimlerden biriydi.

Afrika genelinde alınmaya çalışılan tüm bu önlemlere rağmen olası darbe girişimlerine karşı endişenin hakim olduğu ülkelerde muhalefette yer alan isimler ve siyasi aktivistler, yönetimlerdeki liderlerin darbelerin gerçekleşmesinin zeminini hazırlayan bazı unsurları gözden kaçırdığını savunuyor.

2020'den bu yana Afrika'da 6 ülkede darbe gerçekleşti

Ruanda'da muhalefetin önde gelen isimlerden olan ayrıca Kagame rejimine karşı ayaklanmayı kışkırtmakla suçlanıp 6 yıl hapsedilen Victoire Ingabire, "Bazı Afrikalı liderler, birçok ülkede açıkça yayılan yoksulluk ve adaletsizliğin üst düzey askeri yetkililerin aile üyelerini etkilediğini de gözden kaçırıyor. Bu darbe dalgasının yayılacağına ve daha fazla rejimi devireceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Afrika'nın çeşitli ülkelerindeki ordu güçleri, 2020'den bu yana Gine, Burkina Faso, Mali, Sudan, Nijer ve Gabon'da mevcut iktidarları devirmiş durumda. Gambiya, Gine-Bissau, Sierra Leone, São Tomé ve Príncipe gibi ülkelerde de benzer darbe girişimleri önlenmişti.

Meydana gelen her darbeden sonra, darbecilere yönelik desteğin sosyal medyada ve meydanlarda sergilendiği görüldü.

Yıllardır süregelen kötü yönetimlerin, tartışmalı seçimlerin, yaygın yolsuzlukların ardından Batı destekli Afrika ülkelerindeki elitler servetlerine servet katarken milyonlardan oluşan Afrikalıların yoksulluk içinde yaşamasının da gelecekte geri tepmeyle sonuçlanabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.