Ağır işkenceler görmüştü: Guantanamo mahkumu Ebu Zubeyde CIA aleyhinde ifade verebilecek

Ağır işkenceler görmüştü: Guantanamo mahkumu Ebu Zubeyde CIA aleyhinde ifade verebilecek

Ebu Zubeyde, işkence gördüğünü öne sürmüş ve avukatları konuyu Avrupa mahkemelerine taşımıştı.

Joe Biden yönetimi Guantanamo’da tutulan bir mahkumun daha önce Polonya’da CIA gizli merkezinde gördüğü kötü muamelelere dair ifade vermesine olanak tanınacağını açıkladı.

Ebu Zubeyde, CIA yetkilileri James Elmer Mitchell ve John Jessen’in sorgulamaları sırasında kendisinin işkence gördüğünü öne sürmüş ve avukatları konuyu Avrupa mahkemelerine taşımıştı.

Daha sonra Polonyalı yetkililer, Guantanamo mahkumu Ebu Zubeyde’nin Polonya’da bulunan CIA gizli merkezinde gördüğü işkence iddiaları üzerine soruşturma başlattı.

CIA aleyhinde tanıklık yapacak

ABD Yüksek Mahkemesi’nde de görülen davada Ebu Zubeyde’nin CIA aleyhine tanıklık yapması kararı onandı.

Washington hükümeti geçtiğimiz günlerde ABD Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu bir dosyada, Polonya’daki bir CIA gizli merkezinde işkenceye uğradığı düşünülen Ebu Zubeyde’nin Polonyalı yetkililere olay sırasındaki tanıklığını içeren bir beyanname mektubu göndermesine onay verildiğini söyledi.

Ancak Başsavcı vekili Brian Fletcher, Zübeyde’nin beyannamesinde “ABD’nin iç güvenliğine zarar verebilecek” ifadelerin çıkması durumunda bilgilerin gizli tutulması amacıyla mektubun yeniden düzenlenebileceğini belirtti. Diğer yandan Fletcher “Yeniden düzenleme, Zubeyde’nin CIA gözetimi altındayken gördüğü muameleleri açıklamasını engellemez.” dedi.

Daha önce ABD mahkemelerinde görülen davalarda Washington hükümeti Ebu Zubeyde’nin ifade vermesine karşı çıkmıştı. Washington, CIA gizli merkezinin konumu da olmak üzere devlet sırlarının ifşa edilebileceği tehlikesinin bulunması dolayısıyla Ebu Zubeyde’nin ifadelerinin engellenmesi gerektiğini savunmuştu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.