Akdeniz'de göçmenleri taşıyan tekne battı: 150 kişi kayıp

Akdeniz'de göçmenleri taşıyan tekne battı: 150 kişi kayıp

Göçmenleri taşıyan bir geminin Libya'nın başkenti Tripoli açıklarında batması sonucu 150 kişi kurtarılırken 150 kişinin de ölmüş olabileceği bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, göçmenleri taşıyan bir geminin Libya açıklarında battığını açıkladı. Açıklamada, 150 kişinin ölmüş olabileceği, balıkçıların gemideki yine yaklaşık 150 kişiyi kurtardığı ve bu kişilerin Libya'ya gönderildikleri belirtildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Charlie Yaxley, sayıların doğrulanması halinde, bunun Akdeniz'de 2019'da meydana gelen en büyük göçmen kazası olabileceğini söyledi.

Libya Deniz Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada ise en az 116 göçmenin kaybolduğu, 132 kişinin ise kurtarıldığı duyuruldu.

Göçmenlerin yolculuklarına, başkent Trablus'un yaklaşık 120 kilometre doğusundaki El Hums kentinden başladıkları açıklandı.

'Yeniden Libya'ya göndermeyin'

Libya, son yıllarda göçmenlerin riskli deniz yolculuklarıyla Avrupa'ya ulaşmak için kullandıkları önemli bir güzergah konumunda.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise Libya'dan yola çıktıktan sonra kaza geçiren ve kurtarılan göçmenlerin, "insanlık dışı şartlarda cezaevine atıldığı" gerekçesiyle, yeniden Libya'ya gönderilmemeleri çağrısı yapıyor.

2019'un ilk ayında Libya üzerinden Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan göçmenleri taşıyan teknelerin yaptıkları kazalarda 160'tan fazla kişi öldü. Mayıs ayında ise Tunus açıklarındaki bir kazada en az 65 göçmen hayatını kaybetmişti.

Göçmenler çoğu zaman Kuzey Afrika'dan Avrupa ülkelerine kapasitesinden fazla yolcu alınan gemilerle taşınıyor. 2019'un ilk 3 ayında, Avrupa'ya Akdeniz üzerinden gelen mültecilerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17 azalarak 16 binin altına inmişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.