2018 yılında Akdeniz'de ölen göçmen sayısı iki bini aştı

2018 yılında Akdeniz'de ölen göçmen sayısı iki bini aştı

Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteciler Komiserliği (UNHCR), 2018 yılında 2262 göçmenin Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteciler Komiserliği (UNHCR), 2018 yılında Akdeniz’i geçmeye çalışırken, 2 bin 262 göçmenin can verdiğini duyurdu.

UNHCR, geçen yıl Avrupa’ya deniz yoluyla 113 bin 482 göçmenin geldiğini açıkladı.

Bu rakamlar bir önceki yıla oranla Avrupa’ya gelen göçmen sayısının ve yine göç sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının düştüğünü gösteriyor.

2017 yılında Avrupa’ya deniz yoluyla 172 bin 301 göçmen gelirken, bu yolculuk sırasında 3 bin 139 kişi hayatını kaybetmişti.

2015 yılında Avrupa’ya gelen göçmenler rekor seviyeye çıkarak, 1 milyonu aşmıştı.

Avrupa’ya gelen göçün azalmasında, aşırı sağcıların seçim kazandığı İtalya olmak üzere ilgili ülkelerin aldığı sert tedbirler ve Akdeniz’de üye ülke donanmalarının devriyelerini artırması başlıca neden olarak gösteriliyor.

2018 yılında Avrupa’ya gelen göçmenlerin sayısı, İspanya’nın Afrika kıtasındaki toprakları Ceuta ve Melilla’ya ulaşanlar da dahil edildiğinde ise 120 bini geçti.

En fazla göç İspanya'ya

Geçen yıl Avrupa ülkeleri içinde en fazla göçmen deniz yoluyla İspanya’ya geldi. UNHCR’a göre, bu ülkeye geçen yıl 55 binin üzerinde göçmen geldi.

Göçmenlere karşı sert politikalar izleyen İtalya’ya ise geçen yıl, 23 bin civarında göçmen ayak bastı. Bir önceki yıl bu ülkeye 119 bin göçmen gelmişti. Yunanistan’a ise 2018’de 32 bin 497 göçmen geldi.

Göçte Gineliler ilk sırada

Avrupa’ya gelen göçmenler içinde 13 bin ile Gine ilk sırada yer alırken 12 bin ile Fas ikinci, 10 bin ile Mali ise üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri Suriye, Afganistan ve Irak izledi.

Geçen yıl, göçmenlerin denizden kurtarılması konusu AB içinde ciddi kriz yaratmıştı.

Göçmenlerin üye ülkelere AB Komisyonu’nun belirlediği kotaya göre dağıtılması, denizden toplanan göçmenlerin nerelere bırakılacağı, 2018 yılındaki AB zirvelerinin en önemli gündem maddelerini oluşturdu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.