Akıllı telefonlar koronavirüse karşı nasıl temizlenmeli?

Akıllı telefonlar koronavirüse karşı nasıl temizlenmeli?

Gün boyunca dokunulan akıllı cep telefonları virüslerin ve bakterilerin dolaşımı için elverişli bir ortam oluşturuyor.

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından korunmak için ellerin sık sık yıkanmasının önemine vurgu yapıyor. Bununla birlikte hayatın ayrılmaz parçası haline gelen akıllı telefonlara eller yıkandıktan önce ve sonra ayrım yapılmadan dokunulabiliyor.

Koronavirüsün (SARS-CoV-2) çoğu yüzeyde birkaç gün yaşayabildiği dikkate alındığında mikrop ve virüs yuvası telefonların da temizlenmesi elzem hale geliyor.

Normalde yüzeyleri temizlemek için kullanılan alkol oranı 65 derecenin üzerinde olan temizleyicilerin virüsü etkisiz hale getirdiği biliniyor.

Öte yandan virüsü öldürebilecek güçte çözeltiler, telefonun ekranına zarar vererek parmak izi algılama özelliklerini zayıflatabilme riski barındırıyor.

Akıllı telefon şirketleri bazı temizleme yöntemlerinin telefonlara zarar verebileceğini belirterek kullanıcıların hem sağlıklarını hem de telefonlarını korumak için tavsiyelerde bulunuyor.

Şirketlerin tüketicilerine verdiği bazı tavsiyeler şu şekilde:

"Akıllı telefonlarınızı, su geçirmez olsalar bile, suyun altına koymayın"

Akıllı telefon devi Apple, kullanıcılara iPhone marka telefonlarını akan suyun altına koyarak yıkamamalarını öneriyor.

Telefonu doğrudan musluktan akan suyun altına koymanın, cihazın direncine göre çok güçlü bir basınçla karşılaşmasına neden olarak, telefona zarar verebileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte suya dayanıklılık özelliği olan telefonlarda dahi bu yöntemin kullanılmaması tavsiye ediliyor. Özellikle hasarlı ya da yanlış monte edilmiş bir akıllı telefon, suya dayanıklılık özelliğini yitirebildiği için dikkatli olunması öneriliyor.

Sabunlu suyla silmek işe yarar mı?

Akıllı telefonları temizlemek için su ve sabun kullanmak en etkili yöntemlerden biri olarak görülüyor. Telefonun ön kısmı, sabunlu suya batırılmış sert olmayan bir kumaşla yavaşça temizlenebilir. Apple, gözlük camı temizlemek için kullanılan kumaşın bu amaçla kullanılabileceğini söylüyor. Ancak bu işlemin telefon çalışır haldeyken yapılmaması gerekiyor.

Peki yalnızca su ve sabunlu bir bez virüsü öldürmek için yeterli mi?

Health (sağlık) dergisinde yayımlanan bir makalede, mikrobiyoloji araştırmacıları yüzde 40 alkol ve yüzde 60 oranda suyla hazırlanan bir formül öneriyor. Böylelikle alkol konsantrasyonu akıllı telefona zarar vermeyecek kadar düşük ancak çoğu virüsten kurtulmak için yeterli olabilir.

Apple, iPhone modellerinin güçlü temizleyici ürünlere dayanıklılığını ölçmek için yeni testler yaptı. Apple 13 Nisan'da, yüzde 70'e kadar alkol içeren ürünler ya da dezenfektan mendillerle telefonlarının nazikçe temizleneceğini söyledi. Bununla birlikte çamaşır suyu kullanmak önerilmiyor.

Öte yandan iPhone için işe yarayan bu yöntem, diğer akıllı telefonlar için uygun olmayabilir.

Koruyucu film kullanılabilir mi?

Telefonları temizleyebilmek için kolaylık sağlayan bir başka çözümse koruyucu cam ya da film kullanmak.

Telefonun ön camına yerleştirilen bir koruyucu, güçlü temizleyicilerin temizlik işlemine dahil edilmesine olanak sağlıyor. Böylelikle telefona zarar vermeden virüsleri öldürmek mümkün hale geliyor.

Koruyucular ayrıca çok fazla kirlendiği ya da hasar gördüğü durumlarda değiştirilebilir.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.