Almanya Afganistan'da stratejik cephe hattındaki askerlerini çekiyor

Almanya Afganistan'da stratejik cephe hattındaki askerlerini çekiyor

Almanya, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz ilinde bulunan askerlerini bölgeden çekme kararı aldı.

Almanya, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz ilinde bulunan askerlerini bölgeden çekme kararı aldı.

Karar, geçtiğimiz günlerde ABD'nin Afganistan'daki asker sayısını 2021 yılının Ocak ayına kadar 2500'e düşürme kararını açıklamasının ardından geldi.

Reuters'ın aktardığı habere göre Almanya'nın bölgedeki Müşterek Operasyonlar Komutanlığı'nın bir sözcüsü verdiği demeçte, askerlerin bölgeden çekileceğini ve Afganistan'ın Belh ilindeki askeri üsse kaydırılacağını ifade etti.

Almanya'nın Kunduz ilinde 100'ü aşkın, Afganistan genelinde ise yaklaşık 1200 askeri bulunuyor. Bu paralelde Almanya, ABD'nin ardından Afganistan'da en çok asker bulunduran ikinci yabancı ülke pozisyonunda. Almanya özellikle Afganistan'ın kuzeyinde askeri ve siyasi olarak aktif.

Kunduz ilinin stratejik önemi ve Almanya

Kunduz ili, Afganistan'da Taliban'ın en aktif durumda olduğu iller arasında yer alıyor.

Taliban, ilin tüm ilçelerinde kırsal bölgeleri büyük ölçüde kontrol altında tutarken, ilin merkezi olan Kunduz şehrini de kuşatma altında tutuyor.

Kunduz ilinin konumu:

Taliban, aktif olarak kuşatma altında tuttuğu kent merkezini 2015, 2016 ve 2019 yıllarında 3 defa ele geçirdi. Şehir merkezindeki hükümet güçlerine büyük darbe vuran Taliban, silah ve mühimmatları da ele geçirerek geri çekildi

Kunduz'da Kabil hükümeti etkinliğinde Alman askerleri büyük rol oynuyor. Alman askerleri, şehir merkezinin güneyindeki NATO üssünde konuşlu bulunuyor.

Alman askerlerinin çekilmesiyle beraber bölgede Taliban etkisinin artacağı düşünülüyor.

ABD, 2021 yılı Mayıs ayında ülkeyi tamamen terk etmeyi taahhüt etmişti. Bununla birlikte diğer yabancı ülkelerin askerlerinin de Afganistan'ı terk etmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.