Almanya 2022 yılına kadar Afganistan'da kalacak

Almanya 2022 yılına kadar Afganistan'da kalacak

Alman ordusunun 2022 yılına kadar Afganistan'da kalmasına izin veren tezkerenin Alman meclisinde onaylanması bekleniyor.

Alman ordusunun 2022 yılına kadar Afganistan'da kalmasına izin veren tezkerenin Alman meclisinde onaylanması bekleniyor.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer tarafından yapılan açıklamaya göre Alman meclisi, ülkedeki Alman askerlerinin tezkeresini uzatacak. Mevcut tezkere, Alman askerlerine Afganistan'da Mart 2021'ye kadar bulunma imkanı veriyor. Bu süre 31 Ocak 2022'ye kadar uzatılacak.

Kramp-Karrenbauer, NATO'nun Afganistan'dan erken çekilmesinin, Kabil hükümeti ve Taliban arasındaki görüşmeleri baltalayacağını savundu. Alman Savunma Bakanı, NATO birliklerinin Mayıs ayı sonrasında şiddetin artmasına da hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi.

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020'de imzalanan barış anlaşmasına göre yabancı güçlerin 2021 Mayıs ayına kadar Afganistan'dan çekilmesi gerekiyordu. ABD'nin başını çektiği Batılı güçlerin bu süreyi uzatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Taliban ise, yabancı güçler Mayıs ayında çekilmezse çok büyük bir savaşın yaşanacağı tehdidinde bulunmuştu.

Almanya'nın Afganistan'daki varlığı

Almanya'nın Afganistan genelinde ise yaklaşık 1300 askeri bulunuyor. Bu paralelde Almanya, ABD'nin ardından Afganistan'da en çok asker bulunduran ikinci yabancı ülke pozisyonunda. Almanya özellikle Afganistan'ın kuzeyinde askeri ve siyasi olarak aktif.

2020 yılı Kasım ayında Alman güçleri, stratejik Kunduz ilinden çekilerek güçlerini Belh bölgesine kaydırmıştı.

Taliban etkinliğiyle bilinen Kunduz'dan çekilen Alman güçleri, şu an yalnızca Belh ilinde varlık gösteriyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.