Almanya'da aşırı sağcılar 'ortadan kayboluyor'

Almanya'da aşırı sağcılar 'ortadan kayboluyor'

Almanya’da haklarında yakalama kararı bulunan 475 aşırı sağcının kayıplara karıştığı ve arandığı açıklandı.

Almanya’da haklarında yakalama kararı bulunan 475 aşırı sağcının kayıplara karıştığı ve arandığı açıklandı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre Sol Parti‘nin yazılı soru önergesine, Federal hükümet tarafından verilen yanıtta, haklarında mahkumiyet ya da yakalama emri bulunan, toplam 475 aşırı sağcının büyük bölümünün izinin tamamen kaybedildiği, 58‘inin de Avusturya ve Polonya başta olmak üzere Almanya’ya komşu ülkelerde olduklarının sanıldığı ifade edildi.

Bu kişilerin 125'i hakkında terör ve şiddet eylemleri, 109'u hakkında ise siyasi suçlar nedeniyle tutuklama emri bulunuyor. Kalanlar da güvenlik birimlerine karşı çıkmak, halkı ayaklanmaya çağırmak ve yasak olan Nazi sembolleri taşımak gibi suçlardan aranıyor. Daha önceki yıllarda yapılan açıklamalarda, kayıp Neo-Nazi sayısının 253 olduğu belirtilmişti.

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın verilerine göre, aşırı sağcıların sayısında ve aşırı sağ kaynaklı suçlarda, son yıllarda rekor artış kaydedildi. 2019 yılında aşırı sağ kaynaklı suçlar bir önceki yıla kıyasla, yüzde 9,7 oranında artarak 21 bin 290 olarak kayıtlara geçti. 2018 yılındaysa bu sayı, 19 bin 409 olarak tespit edilmişti. İstihbarat, aşırı sağcıların sayısını 32 bin olarak tanımlarken, bunlardan en az 13 bininin "şiddete yatkın ve tehlikeli" olduğunu tahmin ediyor. "Tehlikeli" tanımı Almanya’da, siyasi nedenlerle terör saldırısına kadar ağır şiddet suçu işleyebileceği düşünülen kişiler için kullanılıyor.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.