Almanya'da enflasyon ilk kez çift haneye çıktı

Almanya'da enflasyon ilk kez çift haneye çıktı

Almanya'da yıllık enflasyon Eylül'de yüzde 10,9 seviyesine çıkarak ülkenin euro para birimine geçtiği yaklaşık 20 yıllık dönemde ilk kez çift haneye çıktı.

Almanya'da enflasyonda yukarı yönlü ivme Eylül'de etkisini devam ettirdi.

Ülkede Eylül ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi enflasyonun yüzde 10,2 olması yönündeydi.

Eylül ayındaki yıllık enflasyon ülkede ortak para birimi euroya geçildiğinden bu yana ilk kez çift haneli seviyelere ulaşıldığını gösterdi.

Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 8,8 olmuştu.

Verilere göre Eylül'de aylık olarak fiyatlarda yüzde 2,2'lik artış izlendi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 1,5 seviyesindeydi.

Enflasyonla mücadelede sıkılaşma mesajları sürüyor

Avrupa'nın farklı ülkelerinde enflasyondaki yukarı yönlü eğilimin sürdüğü izlenirken, Avrupa Merkez Bankası cephesinden sıkılaşma mesajları gelmeye de devam etti.

AMB Başkanı Christine Lagarde Çarşamba günü Frankfurt'ta yaptığı konuşmada enflasyon orta vadede yüzde 2'lik hedefe ulaşana kadar faiz artışlarının gelecek birkaç toplantıda daha devam edeceği söylemini yineledi.

Fiyat istikrarının AMB'nin önceliği olduğunu belirten Lagarde "Gereken neyse yapacağız. Bu da faiz oranlarının birkaç toplantıda daha artması demek. Hedefimiz resesyona yol açmamak ancak birinci önceliğimiz fiyat istikrarı. Fiyat istikrarının sağlanmaması ekonomiye daha çok zarar verir" şeklinde konuştu. Lagarde enerji fiyatlarının Avrupa'da enflasyonu körükleyen en önemli unsur olduğunu belirtti.

Lagarde henüz nötr faiz oranına ulaşılmadığını belirtti.

Kaynak: Bloomberg HT

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.