Almanya'da kiliselerin yıllık geliri 12,6 milyar euro

Almanya'da kiliselerin yıllık geliri 12,6 milyar euro

Almanya’da üye sayısında görülen düşüşe rağmen kiliselerin vergi yoluyla elde ettiği gelirler 12,6 milyar euroya ulaştı.

Almanya'da azalan üye sayısına rağmen kiliselerin gelirleri rekor artış gösterdi. Alman Ekonomi Enstitüsü'nün  (IW) yapmış olduğu araştırmaya göre Katolik ve Protestan kiliseleri yılda yaklaşık 500 bin üye kaybetmelerine rağmen, üyelerinden topladıkları "kilise vergisi" gelirleri 500 milyon euro artarak bu yıl 12,6 milyar euroya ulaştı.

Kiliselerin üye kaybıysa sürüyor. IW verilerine göre iki Almanya'nın birleştiği 1990 yılından bu yana yılda ortalama 300 bini aşkın kişi kiliseden ayrıldı. 2004-2017 yılları arasında kiliseye üye olanların nüfusa oranı yüzde 51,6'dan yüzde 44,9'a geriledi. Buna rağmen kiliseler, küresel finans krizi nedeniyle yaşanan gerileme hariç, 2010 yılından itibaren kilise vergisi yoluyla elde ettiği gelirlerini artırdı. 

Alman Ekonomi Enstitü üye kaybına rağmen kiliselerin gelirlerindeki artış eğiliminin 2023'e kadar sürmesini öngörüyor. Katolik kilisesinin beş yıl içinde kilise vergisi gelirlerini 8,2 milyar euroya, Protestan kilisesinin de 7 milyar euroya yükseltmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.