Almanya'da Rus casusu olduğu iddia edilen iki kişi gözaltına alındı

Almanya'da Rus casusu olduğu iddia edilen iki kişi gözaltına alındı

Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımı sabote etmeyi planladıklarından şüphelenilen iki "casus" Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletinde tutuklandı.

Savcılar, çifte Alman-Rus vatandaşı olarak tanımlanan iki kişinin Rusya adına casusluk yaptıkları şüphesiyle Bayreuth'da gözaltına alındıklarını açıkladı.

39 yaşındaki Dieter S'nin bir dizi casusluk suçu işlediğinden şüpheleniliyor.

Bu suçlar arasında bir patlama planlamak, kundakçılık yapmak ve Rus istihbaratıyla irtibat halinde olmak yer alıyor.

Ayrıca işgal altındaki doğu Ukrayna'da Rus vekil silahlı gücü için savaşmakla da itham ediliyor.

Alexander J olarak tanımlanan ikinci şüpheli, geçen aydan bu yana saldırı için potansiyel hedefleri belirlemede ona yardım etmekle suçlanıyor.

Perşembe günü mahkemeye çıkması bekleniyor.

Almanya, Rusya'nın Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 28 milyar euro hibe ederek ABD'den sonra en fazla askeri yardım yapan ikinci ülke oldu.

Savcılara göre, baş şüpheli Dieter S'nin, Ukrayna'ya desteğini baltalamak amacıyla geçen yıl Ekim ayından bu yana Rus bağlantısıyla Almanya'daki potansiyel sabotaj operasyonlarını müzakere ettiği iddia ediliyor.

Özellikle askeri ve endüstriyel altyapıya yönelik patlayıcı ve kundaklama saldırıları hazırladıkları iddia ediliyor. Dieter S'nin ABD askeri tesisleri de dahil olmak üzere potansiyel hedefleri keşfettiği, fotoğraf ve video çektiği ve bilgileri Rus bağlantısına verdiği söyleniyor.

Şu anda Kiev'e beklenmedik bir ziyarette bulunan Başbakan Yardımcısı Robert Habeck Perşembe günü yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın özgürlük mücadelesinde alabileceği her türlü desteğe ihtiyaç duyduğu bir zamanda" orada olduğunu söyledi.

Berlin'deki hükümet Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olacak bir plana öncülük ediyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Çarşamba günü yaptığı açıklamada AB ülkelerinin Ukrayna'ya ilave hava savunma sistemleri, özellikle de Patriot sistemleri konusunda yardımcı olmaya çalışması gerektiğini söyledi.

Almanya Ukrayna'ya halihazırda iki Patriot hava savunma sistemi gönderdi ve üçüncüsünün de sözünü verdi.

Kaynak: Mepa News, BBC

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.