Almanya'dan Türkiye'ye: Basınsız demokrasi olmaz

Almanya'dan Türkiye'ye: Basınsız demokrasi olmaz

Türkiye'de çalışan iki Alman gazetecinin basın kartlarının süresinin uzatılmayarak ülkeyi terk etmek zorunda kalmasına ilişkin konuşan Alman Dışişleri Bakanı Maas, bunun kabul edilemez olduğunu ve basınsız demokrasi olmayacağını söyledi.

Türkiye'de çalışan iki Alman gazetecinin basın kartlarının süresinin uzatılmaması sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalması Ankara-Berlin hattında gerilime yol açtı.

"Alman muhabirlerin Türkiye'de özgürce çalışamaması kabul edilemez." açıklaması yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Basınsız demokrasi olmaz" dedi.

Alman Tagesspiegel gazetesine konuşan Maas, bu konuyu Türkiye ile 'işleyen bir diyalogla' görüşmek istediklerini kaydetti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Almanya'da terör örgütü toplantılarına katılıp Türkiye'ye gelenler tutuklanacaklar” yönündeki sözlerinin de kaygı verici olduğunu belirten Alman Bakan, "Bu kabul edilemez. Bu bizim basın özgürlüğü anlayışımızla uyuşmuyor. Ayrıca Türk bakanın birkaç gün önce Türkiye'ye seyahat eden Alman vatandaşlarının tutuklanabileceği şeklinde endişe verici açıklamaları oldu. Bu yüzden biz de Türkiye'ye seyahat uyarısı bilgilerimizi güncelledik." diye konuştu.

"Türkiye uluslararası basını susturmaya çalışıyor"

Türkiye'de 22 yıldır görev yapan Tagesspiegel gazetesinin muhabiri Thomas Seibert ile ZDF televizyonun İstanbul bürosu şefi Jörg Brase, Pazar günü ülkeden ayrılmadan önce açıklamalarda bulundu.

Ankara'yı basın özgürlüğü konusunda eleştiren Brase, "Türk hükümeti, ulusal medyayı neredeyse susturmayı başardı. Şimdi aynısını uluslararası basın için de yapmaya çalışıyorlar. Buna teslim olmamalıyız." diye konuştu.

Seibert de "Türkiye medyamızın sesini kısamayacak" açıklaması yaptı. 22 yıldır Türkiye'de görev yaptığını haıtrlatan Alman muhabir, Türkiye ile ilgili haberler yapmaya devam edeceğini söyledi.

Yıllık olarak verilen basın kartları, yabancı basın mensuplarının Türkiye’de çalışabilmesinin yanı sıra oturma izni alabilmeleri için gereken şartlar arasında bulunuyor.

Alman hükümeti daha önce uzatılmayan basın kartı konusunda yaptığı açıklamada "Gazeteciler Türkiye’de özgürce görevlerini yerine getirebilmelidirler. Türk hükümetinin sadece Alman değil tüm Avrupalı gazetecilerin bu sorununa hızlıca çözüm bulmasını bekliyoruz." açıklaması yapmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.