A.C. Thompson

A.C. Thompson

Amerikalı ırkçı gruplar Avrupalı müttefikler ediniyor

Amerikalı ırkçı gruplar Avrupalı müttefikler ediniyor

Şiddet yanlısı ırkçı bir grup olan Rise Above Movement (RAM-Yukarıya Yükseliş hareketi) lideri Robert Rundo bir adama sırt üstü yere serilmesine neden olacak seri yumruklarla saldırdı.

Ancak bu ekrana alınmış bir sokak kavgası değildi. Bilakis eldivenleri, hakemi olan ve Ukrayna’da beyaz ırkın üstünlüğüne inanan bir örgüt tarafından desteklenen dövüş kulübü etkiliğinde yaşandı tüm bu olanlar. Söz konusu etkinlik Kiev’de sığınağa benzeyen bir binada ABD’deki serbest dövüş esaslarına dayanan kafes dövüşü tarzında gerçekleşti.

Dazlakların dağıtılmasından sonra Avrupa’daki neo-Nazi organizatörler boks ve karma dövüş sporları üzerine etkinlikler tertip etmek sureti ile yeni örgüt üyeleri devşirmeye başladılar.

Rundo’nun dövüşü onun iki örgüt arkadaşı ile Avrupa turnesine çıktığı, geçtiğimiz bahar mevsiminde gerçekleşti. Kiev’de Rundo ve diğer iki örgüt arkadaşı şimdilerde ultra milliyetçi camianın önde gelen dövüş organizatörlerinden olan Rus futbolcu Denis Nikitin ile geceyi dışarıda geçirdiler. 

Grubun sosyal medya hesaplarından geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleşen turnuvaya dair fotoğraf ve videolar paylaşıldı. Başta güney Kaliforniya olmak üzere RAM örgütü üyeleri Charlottesville ve başka şehirlerde politik şiddet içeren olaylara karıştılar. Grup “üstün beyaz erkeğin mücadeleci doğasını” tekrar canlandırmak istediğini duyururken dövüş, ağırlık kaldırma ve sokak kavgalarına dair videolar paylaşıyor.

Ukrayna'ya gitmeden önce Rundo ve bir başka RAM üyesi olan Robert Smithson, Almanya’nın Ostritz kentinde Hitler’in doğum günü münasebeti ile düzenlenen Irkçıların bir araya geldikleri "Kılıç Kalkan" festivalinde dövüştüler. Kıtanın dört bir yanından gelen bin kişiyi ağırlayan faşist etkinlik Almanya’nın açıkça Nazi politikası güden Ulusal Demokratik Partisi tarafından organize edildi. Kampf der Nibelugen ismindeki bu karma dövüş sporları etkinliği aynı hafta sonu tertip edildi ve Avrupa’daki aşırılık yanlışı hareketleri takip eden kişilere göre kıta genelindeki en büyük ırkçı beyaz etkinlikti.   

Avrupa aşırı sağ hareketlerini inceleyen gözlemciler neo-Nazilerin boks ve diğer dövüş sahnelerine sızmış olmalarından kaygı duyuyorlar. Özellikle de Nikitin ciddi kaygı uyandıran bir şahıs olarak karşımıza çıkıyor.

Ukrayna’da yer alan FARE örgütünde futbol holiganları üzerine araştırmalar yapan Pavel Klymenko “Nikitin aşırı sağ grupları araştıranlar tarafından neo-Nazi ideolojisi ve Avrupa’da üstün ırk olan beyaz adam için yaşam alanları fethetme çağrısı yapan kutsal savaş vaazları nedeni ile tehlikeli görülmekte.” Diyor.

Klymenko’nun aktardığına göre Nikitin Rusya, Ukrayna, Romanya, İtalya, Almanya ve İngiltere’de aşırılık yanlısı gruplara bıçaklı dövüş ve göğüs göğüse muharebe teknikleri eğitimi vermekte. Geçtiğimiz yıllarda kurduğu bir sokak giyimi markası olan “White Rex” üzerinde Nazi sembolü olan Gamalı Haç ve İspanyol Faşist partinin (Falanj) amblemi taşıyan Tişörtler ile “öldürmelisin” yazan ürünler piyasaya sürdü. 

Spor ve politika alanında ayrılıkçılık üzerine araştırmalar yapan bağımsız gazeteci Kerim Zilan’ın ifade ettiğine göre Nikitin eski ırkçı söylemleri yeni nesiller için tekrar formülize etti ve adına da “Milliyetçi Konsept” dedi. “Nikitin hem kafes dövüşleri camiasında hem de futbol holiganları arasında önemli bir figür. O futbolu kendi amaçları için bir silah olarak kullanıyor.” 

RAM örgütünü takip eden bir analist olan Keegan Hankes, grubun Avrupa turnesi bunun sadece bir hobi olmadığının en büyük delili. “Bu onlara ABD’deki ırkçı hareketler arasında önemli bir yer kazandırıyor.”

RAM son zamanlarda White Rex tişörtlerinin de ithalatına başlamış durumda. Bu ürünler ile kendi ürettikleri giysiler ile örgütü finanse etmeye çalışıyorlar. Güney Kaliforniya örgütü online bir mağaza da işletmekte.  

Nikitin, Propublica ve Frontline isimli yayın organların reportaj taleplerini reddetti ve mail aracılığı ile verdiği mesajında “sizinle konuşmayacağım ya da bilgi alışverişinde bulunmayacağım. Sessizce oturun ve yükselişimizi izleyin” dedi.

ProPublica'da yayınlanan ve Ali Winston ve A.C. Thompson tarafından kaleme alınan makale Mepa News tarafından tercüme edilmiştir. Makalede yer alan görüşler yazarlara aittir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 5971 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
A.C. Thompson Arşivi