Analiz | İsrail'in gözünden: Gazze'deki saldırılar nasıl devam edecek?

Analiz | İsrail'in gözünden: Gazze'deki saldırılar nasıl devam edecek?

İsrailli gazeteci Nadav Eyal, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarının nasıl bir seyir izleyeceğini analiz etti.

Nadav Eyal | Sosyal Medya | Tercüme: Mepa News

Üst düzey İsrailli yetkililerden savaş hakkında duyduklarım şu şekilde:

Savaşın mevcut aşaması

1. Savaşın bu aşaması, yani Gazze'deki yerleşim ve mahallelerin operasyonel olarak kontrol altına alınmasını içeren (ancak düşmanın tamamen temizlenmesini sağlamayan) İkinci Aşama yakında sona erecek.

Yetkililer Hamas liderlerinin saklandığından şüphelenilen Han Yunus'ta belirli başarılar elde edileceği konusunda umutlular. Ancak bunun garantisi yok. Güneydeki diğer bölgeleri de hedef almayı planlıyorlar. İsrail halihazırda ele geçirdiği bölgelerde Hamas saldırılarının arttığını görüyor.

Üçüncü Aşama

2. Üçüncü Aşamanın Ocak ortasından sonuna kadar başlaması bekleniyor. İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyine ve merkezine yerleşecek ve bazı bölgelerden çekilecek. Geçen hafta bildirdiğim gibi, İsrail Filistinli nüfusun toplu olarak [kuzeye] geri dönmesine izin vermeyecek. Gerekçe ise bu bölgelerin hala savaş alanı olması ve dolayısıyla sivillerin geri dönüşünün güvenli olmaması. Hedefleme uzun vadeli, en az bir yıl. Birçokları, yaşanan süreçle İsrail ordusunun 2. İntifada sırasında Batı Şeria'da Filistinli terör gruplarına karşı yürüttüğü ve yaklaşık 2 yıl süren operasyonlar arasında paralellik kuruyor.

3. Üçüncü Aşamada İsrail ordusu Hamas liderlerini öldürmeyi, altyapısını ve komuta kademesini çökertmeyi amaçlayan hava ve kara saldırılarına devam edecek. İsrail ayrıca Hamas'ın Gazze'deki finansman ve vergi kontrolünü zayıflatmak için bir plan hazırlıyor.

Geçici ateşkesler

4. İsrail daha fazla rehine anlaşmasını sağlamak için çatışmalara sınırlı bir süre ara verilmesine, hatta daha uzun aralara sıcak bakacaktır. Rehineleri serbest bırakmaları ve çatışmaları durdurmaları halinde önemli sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakmaya ve Yahya Sinvar ile diğer Hamas liderlerinin Gazze'den ayrılmaları için güvenli geçiş sağlamaya açık olacaktır.

Sivil kayıplar

5. Savunma aygıtı içindeki genel zihniyet, İsrail'in Hamas'ı hedef almadaki meşruiyetini sınırlayacağından korktukları için, Gazze'deki insani krizin daha da kötüleşmesini önlemek. Bu zihniyet, Gazzeli sivillerin yaşadıkları felaketten Hamas'ı sorumlu tutmadığı sürece asla yok edilemeyeceğini savunanlar tarafından sürekli ve içten içe sorgulanıyor.

İç sorunlar

6. Netanyahu ve sağcı kanat için asıl mesele, İkinci Aşamanın ve yoğun kara saldırısının sona erdirilmesinin Hamas'a karşı zayıflık olarak algılanıp algılanmayacağı.

Ayrıca Netanyahu henüz Gazze ve savaşın nasıl kazanılacağı konusunda net bir vizyon ortaya koymuş değil. Şu anda zedelenen imajının bir kısmını kurtarmak için kampanya çalışmalarına kendini adamış durumda. Bu da acil durum koalisyonunda daha büyük çatlaklar yaratıyor.

Lübnan

7. Tüm gözler kuzeyde. Hamas'ın saldırısının hemen ardından Hizbullah'ın başlattığı savaş nedeniyle on binlerce İsrailli ülke içinde yerinden edilmiş durumda. İsrail'deki genel değerlendirme Hizbullah'a karşı diplomatik girişimlerin başarısız olacağı ve savaş ihtimalinin arttığı yönünde.


Bu analizde yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.