Avrupa Birliği 5G projelerinde Çinli Huawei ile iş birliğine yasak getirmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği 5G projelerinde Çinli Huawei ile iş birliğine yasak getirmeye hazırlanıyor

FT'ye konuşan bazı birlik yetkilileri, bu hamlenin Brüksel'de kimi üye hükümetlerin konuyla ilgili adım atmayı geciktirdiğine dair artan endişelere bir yanıt olarak geldiğini söyledi.

(Fotoğraf: Huawei)

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Avrupa Birliği'nin üye devletlere 5G ağlarında Çinli Huawei de dahil olmak üzere güvenlik riski oluşturabilecek şirketleri tercih etmelerine zorunlu bir yasak getirmeyi düşündüğünü bildirdi.

FT'ye konuşan bazı birlik yetkilileri, bu hamlenin Brüksel'de kimi üye ülke hükümetlerinin konuyla ilgili adım atmayı geciktirdiğine dair artan endişelere bir yanıt olarak geldiğini söyledi.

2020 yılında AB, üye devletlerin Huawei gibi yüksek riskli 5G tedarikçilerini telekom ağlarının temel bölümlerinden kısıtlayabileceğini veya hariç tutabileceğini açıklamıştı. O dönem Washington'un Çinli telekomünikasyon şirketlerinin tamamen yasaklanması talebini ise Brüksel kabul etmemişti.

Almanya sorunu

FT ayrıca AB'nin iç pazardan sorumlu komisyon üyesi Thierry Breton'un geçen cuma telekomünikasyon bakanları ile görüştüğünü, AB ülkelerinin sadece üçte birinin kritik alanlarda Huawei yasaklarını uyguladığını ifade ettiğini bildirdi.

İş gazetesi, yasakları uygulamakta geciken ülkeler arasında Almanya'nın da bulunduğunu belirtti.

Almanya, Aralık 2020'de, ülkede kurulacak 5G ağları ile ilgili önemli bir yasa tasarısını parlamentonun oyuna sunmuştu. Tasarı, 5G teknolojisinin altyapısını kuran şirketlerinin, ekipmanlarını sabotaj, casusluk veya terörizm için kullanmayacaklarına dair garantiler sunmasını zorunlu kılıyordu.

Söz konusu yasa ile Almanya, ABD'nin istediği gibi Çinli şirket Huawei'yi ülkesinden tamamen uzaklaştırmıyordu. Bunun yerinde 5G teknolojisinde kullanılacak ekipmanların yasa dışı amaçlarla kötüye kullanılmaması için "garantiler" talep ediyordu.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.