Avrupa Birliği İsrail'in World Central Kitchen ekibine yönelik saldırısını kınadı

Avrupa Birliği İsrail'in World Central Kitchen ekibine yönelik saldırısını kınadı

Öldürülen yedi kişi Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD ve Kanada çifte vatandaşı ve Filistinliydi.

Fotoğraf: AbdulHakim Abu Riash

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell Salı günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen’ın (WCK) yedi çalışanının ölümüne yol açan saldırıyı kınadı.

Borrell, İsrail’in devam eden saldırılarının ortasında kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde büyük ihtiyaç duyulan insani gıda yardımını boşalttıktan sonra Pazartesi günü öldürülen personel için saygı duruşunda bulundu.

"Saldırıyı kınıyor ve soruşturma açılması çağrısında bulunuyorum" diyen Borrell, "Sivillerin ve insani yardım çalışanlarının korunmasına yönelik tüm taleplere rağmen, yeni masum kayıplar görüyoruz" diye ekledi.

WCK yaptığı açıklamada ekibinin iki zırhlı araç ve bir de hafif zırhlı araçla seyahat ettiğini belirtti.

Kuruluş, İsrail ordusu ile koordineli hareket etmesine rağmen konvoy, ekibin deniz yoluyla Gazze'ye getirilen 100 tondan fazla insani gıda yardımını boşalttığı Deyr el Belah deposundan ayrılırken vuruldu" dedi.

Öldürülen yedi kişi Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD ve Kanada çifte vatandaşı ve Filistinliydi.

World Central Kitchen CEO'su Erin Gore açıklamasında şunları söyledi: "Bu sadece WCK'ya yönelik bir saldırı değil, gıdanın bir savaş silahı olarak kullanıldığı en vahim durumlarda ortaya çıkan insani yardım kuruluşlarına yönelik bir saldırıdır. Bu affedilemez"

Saldırının ardından WCK bölgedeki faaliyetlerini durdururken, açıklamada bundan sonra alınacak kararların duyurulacağı belirtildi.

İsrail ordusu Salı günü yaptığı açıklamada olayla ilgili bir soruşturma başlatılacağını ve sonuçların paylaşılacağını söyledi.

AB'den Borrell, son saldırının "derhal ateşkes, tam insani erişim ve sivillerin güçlendirilmiş bir şekilde korunmasını isteyen BMGK (BM Güvenlik Konseyi) kararının derhal uygulanması gerektiğini" gösterdiğini söyledi.

Güvenlik Konseyi geçtiğimiz hafta, Müslümanların kutsal ayı Ramazan'da "kalıcı" bir ateşkes sağlanması için "derhal ateşkes" talep eden bir kararı kabul etmişti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.