Avrupa ekonomisi resesyona sürükleniyor

Avrupa ekonomisi resesyona sürükleniyor

Avrupa Birliği gelecek yıl için ekonomik büyüme tahminini düşürdü.

Yüksek enflasyonun tahmin edilenden daha uzun süre zirvede kaldığı ve yüksek enerji fiyatlarının tüketicilerin alım gücünü sarstığı Avrupa Birliği önümüzdeki yıl için ekonomik büyüme tahminini düşürdü ve euro kullanan 19 ülkenin kış aylarında resesyona gireceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu'nun yayınladığı sonbahar tahmin raporunda 2023 için büyüme tahmini yüzde 0,3'e düşürüldü. Temmuz ayında açıklanan bir önceki tahmin yüzde 1,4 olarak değerlendirilmişti.

Rapor, bu yılın son üç ve 2023'ün ilk ayında ekonomik girdinin azalacağını öngördü. Raporda yüksek enerji fiyatları, artan hayat pahalılığı, yüksek faiz oranları ve yavaşlayan küresel ticaretin "AB'yi, Euro Bölgesi'ni ve birçok üye devleti yılın son çeyreğinde resesyona düşürmesinin beklendiği" ifade edildi.

"AB ekonomisi bir dönemeçte"

"AB ekonomisi bir dönemeçte" diyen Avrupa Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu komiseri Paolo Gentiloni "Şaşırtıcı derece güçlü geçen ilk yarı yıldan sonra, AB ekonomisi üçüncü çeyrekte hız kaybetti ve son araştırma verileri kış için daralmaya işaret ediyor" diye konuştu. Gentinoli önümüzdeki yıl için de görünümün önemli ölçüde zayıfladığını belirtti.

Önümüzdeki yıl en kötü performans sergilemesi beklenen ülke Avrupa'nın en büyük, ancak Ukrayna savaşı öncesinde Rus gazına da en fazla bağımlı ekonomisi olan Almanya. Alman ekonomisinin önümüzdeki yıl yüzde 0,6 civarında küçülmesi bekleniyor. 

Enflasyon tahminleri ne durumda?

Enflasyonun Euro Bölgesi'nde bu yılın sonuna doğru, yani beklenenden daha geç zirve yapması öngörülüyor. Tahminler enflasyonun 2022 için ortalama yüzde 8,5'e yükseleceği, 2023 içinse yüzde 6,1'e gerileyeceği yönünde. 

Ekonomik girdinin art arda iki çeyrek boyunca düşmesi genel tanımla resesyon olarak adlandırılıyor, ancak Euro Bölgesi için ekonomistler istihdam rakamları gibi daha geniş bir dizi veriyi de dahil ederek hesaplıyor.

Avrupa Komisyonu, kış aylarındaki girdi küçülmesine karşın iş gücü piyasasının görece güçlü durmaya devam edeceğini öngörüyor. Bu yıl yüzde 6,8 olması beklenen işsizlik oranının önümüzdeki yıl yüzde 7,2'ye yükseleceği, 2024'te ise yüzde 7'ye gerileyeceği tahmini yürütülüyor.

İngiltere ekonomisi yüzde 0,2 küçüldü

Öte yandan, Avrupa Birliği üyeliğinden çıkan İngiltere'nin ekonomisi yükselen fiyatların hane halklarını ve iş piyasasını vurmasıyla birlikte daralma yaşıyor.

Ulusal İstatistik Kurumu'nun bugün açıkladığı rakamlara göre ülkede gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) temmuz ve eylül ayları arasında yüzde 0,2 oranında küçüldü. Tahminler, küçülmenin yüzde 0,5 olmasını öngörüyordu.

Yine tahminler doğrultusunda ekonominin yılın son çeyreğinde de daralmayı sürdüreceğine işaret ediyor. Bu durumda ülke önümüzdeki yıl resmen resesyona girmiş olacak. İngiltere Merkez bankası ülkenin uzun soluklu resesyona girme tehlikesi bulunduğu uyarısında bulunuyor.

Kurum, ekonomik gerilemenin ardında üretim girdisindeki düşüşün ve Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü dolayısıyla ilan edilen bir günlük resmi tatili gerekçe göstererek "perakende alanındaki belirgin düşüşe katkıda bulunduğunu" belirtti.

Diğer birçok Avrupa ülkesi gibi İngiltere de, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında gıda enerji fiyatlarındaki artışın tetiklediği yüksek enflasyonu ile mücadele içinde. Geçtiğimiz aylarda siyasi ve ekonomik çalkantılarla boğuşan ülkede enflasyonu dizginlemek için Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faiz oranlarını yüzde 3'e yükseltmişti.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.