Avrupa Konseyi 'şeriat hukuku' nedeniyle endişeli

Avrupa Konseyi 'şeriat hukuku' nedeniyle endişeli

"Avrupa Konseyi, şeriat hukukunun temel alındığı belgenin bazı temel hakları tanımadığı gerekçesiyle, İslam ve evrensel insan haklarını uzlaştırma konusunda başarısız kaldığı görüşünde."

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından kaleme alınan bir rapora göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf Türkiye, Azerbaycan ve Arnavutluk’un evrensel insan haklarının şeriat kurallarıyla uyumlu olması gerektiğini savunan Kahire Bildirisine imza atmasının uygun olmadığı bildirildi.

AKPM Hukuk ve İnsan Hakları Komitesi, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) insan haklarında, Şeriat Hukukuna uygunluğu: Sözleşmeye taraf ülkeler, Kahire bildirisini imzalamalı mı?” başlıklı raporu, Paris’te tartışarak kabul etti.

Rapor ve buna bağlı karar tasarısında, İslam Konferansı Örgütü’nün 1990 yılında Kahire’de düzenlediği toplantılar sonucu, kabul ettiği “İslam’da İnsan Hakları” konulu bildiriye imza atan ülkelerin, aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) de nasıl taraf olacağı sorgulandı.

AKPM: Endişe duyuyoruz

Kahire’de kabul edilen bildiride, çoğu maddenin yanına "şeriat ile ters düşmediği sürece" ibaresi konulduğu hatırlatılan raporda, AİHS’ne taraf Türkiye, Azerbaycan ve Arnavutluk’un, bu bildiriye imza atmasından "endişe duyulduğu" ifade edildi.

İspanyol Sosyalist parlamenter Antonio Gutierrez tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı karar tasarısında, Kahire bildirgesinin insan hakları alanında yasal bağlayıcılığı olmadığı, sembolik bir değeri olduğu hatırlatıldı. Ancak, Şeriat hukukunun temel alındığı bu belgenin bazı temel hakları tanımadığı gerekçesiyle, İslam ve evrensel insan haklarını uzlaştırma konusunda başarısız kaldığı görüşü dile getirildi.

Rapor Strasbourg'da son kez oylanacak

AKPM’nin Strasbourg’da düzenleyeceği genel kurul oturumunda tartışıldıktan sonra nihai olarak oylanacak raporda, tam üye Türkiye, Azerbaycan ve Arnavutluk dışında, AKPM’nin “demokrasi için ortaklık” statüsü verdiği ve genel kurul çalışmalarına davet ettiği Ürdün, Fas, Filistin ve Kırgızistan’ın yine Kahire bildirisine imza atmasından endişe duyulduğu kaydedildi.

Raporda, insan hakları konu olduğunda dini ve kültürel istisnalara yer olmadığı ifade edildi ve dini çoğulculuğun, hoşgörü, herkes için eşit hakların geliştirilmesi istendi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.