Avrupa Ortak Birimi Euro 20 yaşında

Avrupa Ortak Birimi Euro 20 yaşında

Avrupa Ortak Birimi Euro, bundan 20 yıl önce kullanılmaya başlandı.

20 yıl içinde mali piyasaların demirbaşlarından biri haline gelen Euro, bugün (1 Ocak) 20 yaşını dolduruyor.

Euro, piyasaya sürüldüğü dönemdeki zorluklar, 2008 mali krizi ve bazı Avrupa ülkelerini iflasın eşiğine kadar getiren Euro bölgesi borç krizi dahil birçok büyük sıkıntıya göğüs gerdi.

Başlangıç noktası

Euro, 1 Ocak 1999 yılında, sadece mali işlemlerde kullanılan sanal bir para birimi olarak yürürlüğe girdi. Avrupalılar Euro'yu banknot ve bozuk para olarak cüzdanlarında taşımaya bundan üç yıl sonra başladı.

O dönemde sadece 11 üye ülke Euro kullanıyordu. Ülkelerin Euro kullanmaya başlaması için borç, cari açık ve enflasyon sınırları konusunda bazı şartları yerine getirmesi gerekiyordu. İngiltere ve Danimarka ise Euro'ya geçmeyen iki Avrupa Birliği üyesi ülkeydi.

Euro şu anda Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve İspanya'da 340 milyon Avrupalı tarafından kullanılıyor.

Diğer Avrupa Birliği ülkeleri içinse mali zorunlulukları yerine getirdikten sonra Euro bölgesine katılma şartı uygulanıyor.

Euro'nun popülaritesi

Euro bugün ise bazı Avrupa ülkelerindeki popülist hareketlenmeye rağmen son 20 yıldır hiç olmadığı kadar rağbet görüyor. Avrupa Merkez Bankası için Kasım ayında yapılan bir ankete göre katılımcıların yüzde 64'ü, Euro kullanmanın ülkeleri açısından faydalı bir para politikası olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yaklaşık dörtte üçüyse Euro'nun Avrupa için yararlı olduğunu kaydediyor.

Sadece Litvanya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde ankete katılanların büyük çoğunluğu Euro'nun ülkelerine zarar verdiğini düşünüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.